van de mensen heeft niet voldoende te eten
van de bevolking is jonger dan 25 jaar
van de mensen op het platteland leeft onder de armoedegrens
In 2014 kreeg Liberia opnieuw een klap te verduren, toen het land het epicentrum werd van de Ebola-crisis. Hierbij kwamen naar schatting meer dan 4000 mensen om.
Dit alles heeft een desastreuze impact gehad op het land: families zijn verscheurd, veel kinderen en jongeren zijn wees geworden en door de sluiting van de grenzen ten tijde van de Ebola-crisis, zijn de prijzen van grondstoffen zoals rijst aanzienlijk gestegen.
De economie van Liberia bestaat voor meer dan de helft uit landbouw. De meerderheid hiervan is kleinschalig. Ongeveer 63% van de Liberiaanse bevolking is jonger dan 25 jaar. Er zijn voor hen weinig economische kansen en de toegang tot gezondheidszorg is beperkt. Daarbij heeft het land te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Extreme weersomstandigheden leiden tot tegenvallende of zelfs mislukte oogsten.
Verder is (seksueel) geweld tegen vrouwen nog steeds aan de orde van de dag in Liberia. Maar liefst 40 procent van de vrouwen heeft een geweldincident gemeld.
Leona Gomo (31) staat aan het hoofd van ActionAid’s partnerorganisatie Women Speak. Deze organisatie bestrijdt geweld tegen vrouwen door onder meer een landelijke talkshow op de radio, waarin de rechten van vrouwen worden besproken. ActionAid betaalde voor de zendtijd, maar de show is zo populair geworden dat mediabedrijven nu gratis zendtijd aanbieden.
“Door onze groep komt misbruik aan het licht, en dat maakt een enorm verschil,’ vertelt Leona. “Mannen denken nu wel twee keer na voordat ze ons lastigvallen!”
Lees hier het hele interview met Leona.
In 2016 werd Liberia dankzij gezamenlijke inspanningen Ebola-vrij verklaard. ActionAid had onder meer voorlichtingscampagnes opgezet en hulpmiddelen verstrekt aan medische centra.
De Farmer Field Schools (zie hierboven) werpen hun vruchten af: alle deelnemers rapporteerden een hogere voedselproductie en meer inkomsten.
In Monrovia zijn vijf politieposten nu gespecialiseerd in de veiligheid van vrouwen. Alle agenten zijn door ActionAid getraind op het gebied van geweld tegen vrouwen. Ook is de stad beter verlicht en stellen vrouwenorganisaties - met steun van ActionAid - geweld tegen vrouwen succesvol aan de kaak.
Liberia is één van de veertien landen waarmee ActionAid werkte aan modelwetgeving voor de mijnbouw. Dit unieke wetsvoorstel is in samenwerking met lokale gemeenschappen en werkgroepen van de Afrikaanse Unie ontwikkeld. Bij implementatie zal deze wet veel sterker zijn dan het vrijblijvende systeem van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een geweldige stap voor milieu en mensenrechten in Liberia.
Er zijn tussen 2016 en 2018 vijf jongerenondernemingen in de landbouw opgezet in Liberia, waar liefst 1350 jongeren van hebben geprofiteerd. Oogsten zijn gestegen en daarnaast fungeert de onderneming als sociaal vangnet, want met een deel van de winst worden medische kosten en schoolgeld voor kinderen uit arme gezinnen gedekt.
In 2018 volgden 280 jongeren trainingen in duurzame landbouwtechnieken en ondernemersvaardigheden. Deze trainingen helpen de deelnemers bij het managen van de jongerenondernemingen.
Aan jongeren in de landbouwondernemingen zijn leningen verstrekt. De uitgifte van leningen heeft de weerbaarheid en financiële zelfstandigheid van vooral vrouwen bevorderd. Zij zijn nu beter in staat zelf financiële beslissingen te nemen.
ActionAid werkt nauw samen met (lokale) partnerorganisaties, zo ook in Liberia. Hier werken we samen met:
Pagina aangepast op 15 juli 2019