mensen lijden anno 2019 nog steeds honger in Zimbabwe vanwege droogte als gevolg van klimaatfenomeen El Niño.
van het werk in de landbouw in Zimbabwe wordt door vrouwen gedaan
van de vrouwen in Zimbabwe bezit land, terwijl zij het merendeel van het werk op het land doen.
Zimbabwe kampt met aanhoudende droogte en overstromingen als gevolg van klimaatverandering. De gevolgen van natuurverschijnsel El Niño zijn desastreus. Door de droogte zijn oogsten mislukt en heerst ondervoeding. Vrouwen en kinderen worden het hardst getroffen. In 2019 moesten meer dan 60.000 mensen in Zimbabwe hun huizen en boerderijen verlaten als gevolg van overstromingen door cycloon Idai. De overstromingen zullen een langdurige impact hebben op de voedselzekerheid in Zimbabwe en door de slechte sanitaire voorzieningen is de kans dat er ziektes, zoals cholera, uitbreken, groot.
Zimbabwe is rijk aan mineralen zoals goud, koper, kolen, tin, nikkel en diamanten. Deze grondstoffen trekken veel buitenlandse investeringen aan. Door belastingontwijking van multinationals loopt Zimbabwe belastinginkomsten mis, die hard nodig zijn om te kunnen investeren in openbare voorzieningen zoals scholen, ziekenhuizen, openbaar vervoer en infrastructuur. Daarnaast is de grondstoffenwinning ook een gevaarlijke onderneming. Het gaat namelijk gepaard met vervuiling, corruptie en geweld. De overheid speelt een grote rol in deze corruptie. Op grote schaal worden mensen gedwongen hun huis en grond te verlaten omdat het land verkocht of verhuurd is aan mijnbouwbedrijven. Vaak zijn de bewoners voor hun inkomsten afhankelijk van hun land voor voedsel. Dit treft vooral vrouwen, omdat zij verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de voedselproductie. Zo profiteert de bevolking niet van de overvloed aan grondstoffen en blijven zij arm.
Lucia uit Zimbabwe heeft zes kinderen. Door de droogte is haar oogst de afgelopen periode gedaald van 50 naar slechts 2 zakken maïs. Hierdoor heeft Lucia moeite om haar kinderen te voeden. Ze eten kleinere porties en minder vaak. Ook hun drie koeien en drie geiten geven geen melk meer.
Ze heeft veel gehad aan een workshop van ActionAid over hygiëne en het verkrijgen van voedsel en schoon drinkwater. Ziektes verspreiden zich snel doordat waterputten met vee moeten worden gedeeld.
“Door de trainingen van ActionAid hebben we kennis opgedaan over hygiëne en gezondheid. We hebben geleerd over toegang tot voedsel, schoon drinkwater en het belang van hygiëne om ziektes te voorkomen. Met deze kennis kunnen we de hele gemeenschap helpen”, vertelt Lucia.
Uit onderzoek naar de impact van mijnbouw op de lokale gemeenschappen is duidelijk geworden dat omwonenden nauwelijks van mijnbouw profiteren. Met deze kennis, en ActionAid's sterke positie in Zimbabwe, kan de nationale wetgeving beïnvloed worden zodat de rechten van de bevolking in de toekomst beter worden beschermd.
Met het Women’s Right to Land programma heeft ActionAid tussen 2009 en 2011 maar liefst 1014 vrouwen bewust gemaakt van hun landrechten. De vrouwen hebben specifieke voorlichting over land, middelen en krediet gekregen. Daarnaast hebben zij kennis over duurzame landbouwtechnieken opgedaan.
Als gevolg van de voorlichtingen hebben vrouwen zich samengevoegd in organisaties voor boerinnen.
Deze organisatie hebben een gezamenlijke geldkas opgezet. Ook richten deze organisaties zich op de campagnevoering voor landrechten bij beleidsmakers en lokale leiders.
ActionAid Zimbabwe heeft in januari 2017 106.578 mensen, die getroffen zijn door de extreme gevolgen van El Niño, financiële voedselhulp geboden met het Cash for Transfer project.
In Vhimba, Zimbabwe, steunde ActionAid in 2018 een gemeenschap die gedwongen werden hun huizen en land te verlaten. De betrokken boeren waren allen bananenboeren die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van hun land. ActionAid en lokale partner ZELA spraken met de dorpsbewoners over hun rechten en hoe zij hun rechten kunnen claimen. Als gevolg hiervan besloot de High Court dat de 300 betrokken boeren op hun land mogen blijven. Een enorm succes!
Voor het tweede jaar op rij organiseerde ActionAid Zimbabwe in 2018 samen met het ‘Ministry of Women Affairs, Gender and Community Development’ een Gender Symposium in Mutoko. Verschillende maatschappelijke organisaties, mijnbouwbedrijven en het ministerie van de mijnbouw kwamen bijeen. Dit symposium bood vrouwen uit de gemeenschap de mogelijkheid om met besluitvormers en mijnbouwbedrijven in gesprek te gaan om te pleiten voor betere rechten van vrouwen. Doordat het symposium nu een jaarlijks evenement is, biedt het lokale gemeenschappen structureel inspraak in besluitvorming rondom mijnbouw. Met deze kennis ontwikkelden lokale vrouwen actiepunten die nu worden gebruikt voor belangenbehartiging.
91 mensen in Mutoko, Chipinge en Chimanimani ontvingen in november 2018 trainingen over het belang van belastingen en hoe deze belastingen verbonden zijn aan vrouwenrechten. Hierdoor zijn zij nu beter in staat om bedrijven aan te spreken op hun belastingverplichtingen.
ActionAid werkt sinds in 1997 in Zimbabwe. Wij werken hierin nauw samen met de advocaten die lokale bewoners bijstaan in het beschermen van hun land, huis, gezondheid en veiligheid. Het is onze kracht dat wij direct samenwerken met de getroffen mensen en tegelijkertijd de overheid en bedrijven kunnen aanspreken op hun verantwoordelijkheid om de bevolking te beschermen. In Zimbabwe werken wij samen met:
Pagina aangepast op 4 juli 2019