FGG alliantie

De Fair Green and Global (FGG) Alliantie is een strategisch partnerschap dat wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De alliantie bestaat uit zes maatschappelijke organisaties: ActionAid, Both ENDS, Milieudefensie, Schone Kleren Campagne, SOMO en TNI.

Samen met maatschappelijke organisaties van over de hele wereld werkt de FGG Alliantie aan sociaal rechtvaardige, inclusieve en ecologisch duurzame samenlevingen. Dit doen we door middel van wederzijdse capaciteitsversterking enerzijds en beleidsbeïnvloeding anderzijds.

Partnerorganisaties van de FGG Alliantie en gemeenschappen van over de hele wereld ervaren dagelijks hoe bepaald beleid en praktijk mensenrechtenschendingen en milieuschade veroorzaken. Om deze problemen aan te pakken en alternatieven aan te dragen die juist de rechten en het levensonderhoud van mensen en het milieu beschermen, richten we ons op drie werkvelden:

  • Verbeterd gedrag van bedrijven
    Door de globalisering hebben multinationals meer macht en rechten gekregen, maar zij nemen niet altijd meer verantwoordelijkheid. Om deze kloof te dichten, zijn aan de ene kant regels, voorschriften en handhaving hiervan nodig, en verbeteringen in bestuur, modellen en praktijken van bedrijven aan de andere kant.

  • Verbeterde handel en investeringen
    De huidige wereldwijde handels- en investeringsregels hebben de rechten van bedrijven uitgebreid, terwijl de ruimte voor overheden om beleid te maken kleiner wordt. Deze onbalans moet dringend worden hersteld, zodat regeringen weer milieu- en sociale doelstellingen kunnen vervullen, inclusief gendergelijkheid en mensenrechten.

  • Verbeterde financiële en belastingsystemen
    Het huidige globale systeem creëert ongelijkheid en onrechtvaardigheid in samenlevingen, vooral in lage en lage-middeninkomenslanden. De FGG Alliance wil bijdragen aan beleidscoherentie voor ontwikkeling door ervoor te zorgen dat financiële regelgeving, belastingsystemen, en de werking van publieke instellingen zijn gericht op duurzame en inclusieve ontwikkeling en gelijkheid.

De rol van ActionAid

Binnen FGG heeft ActionAid de rol om de stem van ‘civil society’ in het mondiale Zuiden te vergroten en de zelfredzaamheid van mensen te versterken. Dit doen we door in te zetten op de kracht van lokale maatschappelijke organisaties, die werken op het gebied van mensenrechten, duurzaamheid en milieu.

 

Een greep uit onze successen tot nu toe:

Een inclusieve waterwet in Guatemala

“Het wordt steeds moeilijker om schoon water te krijgen,” vertelt Lubia uit Sonora, Guatemala. “De bedrijven blijven het water vervuilen.” Om dit een halt toe te roepen, heeft zij zich een aantal jaar geleden aangesloten bij haar lokale vrouwennetwerk, waar zij ondertussen secretaris van is. “Wij vrouwen maken het meeste gebruik van water. Daarom is het cruciaal dat de situatie van vrouwen meegenomen wordt in waterbeheer.”

Als onderdeel van een delegatie van vrouwennetwerken ging Lubia daarom in juli 2024 naar het Ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen (MARN). Zij deden daar 18 aanbevelingen aan de Minister voor beter, inclusiever waterbeleid. Met succes: alle 18 aanbevelingen zijn vervolgens meegenomen in een nieuwe waterwet!

De voorstellen van de vrouwengroep aan MARN omvatten onderwerpen als de erkenning van het recht van de mens op water, water als een levend wezen, de oprichting van een nationale waterautoriteit en de verplichting om te overleggen met vrouwen, inheemse volken, boerengemeenschappen en anderen in de vorming en uitvoering van de waterwet.

“Wat fijn dat het Ministerie specifieke maatregelen gaat vaststellen voor de toegang van vrouwen tot water, als een mensenrecht,” zegt Lubia. Toch blijven de vrouwengroepen de overheid goed in de gaten houden, om ervoor te zorgen dat hun recht op water nu echt eindelijk gewaarborgd wordt.

ActionAid

Landroof voorkomen door zangprotest

Betty werkt hard op haar land om rond te komen, maar ze haalt er veel voldoening uit. Tot investeerders dreigden haar land af te pakken om er een fabriek op te bouwen. De lokale overheid zou aan deze deal goed verdienen en leverde geen bezwaar tegen de inname van haar land. Betty stond op het punt alles kwijt te raken en als vrouw kon zij zich amper verdedigen. Samen met andere vrouwen in haar gemeenschap volgde zij een workshop van ActionAid. Hier werden zij getraind om collectief in opstand te komen. Dat deden zij succesvol met een vreedzaam zangprotest.

“Dag in, dag uit zongen we dit lied bij overheidsgebouwen, het kwam zelfs op de radio. We hielden niet op tot we gehoor kregen en de lokale overheid toegaf dat het land van ons is. Nu staat mijn land zelfs officieel op mijn eigen naam en kan mijn dochter dankzij de opbrengst van mijn gewassen naar de universiteit!”

Dit project wordt mogelijk gemaakt door:

Ministerie van Buitenlandse Zaken