Home - Ons werk - Thema’s - Noodhulp - Extreem weer

Door extreem weer kunnen veel mensen niet langer in hun levensonderhoud voorzien.

Bineta Fall (72) staat bij de overblijfselen van haar rijstgewas. Zij kan door klimaatverandering geen rijst meer verbouwen. ©Clément Tardif/ActionAid

Extreem weer

Mede door klimaatverandering worden steeds meer mensen getroffen door klimaatgerelateerde rampen, zoals droogte en overstromingen. Klimaatfenomeen El Niño zorgt in grote delen van de wereld voor extreem weer. Hierdoor kregen in 2018 wereldwijd maar liefst zestig miljoen mensen te maken hebben met water- en voedseltekorten.
 • 400 mln

  mensen zijn in 2017 getroffen door droogte als gevolg van El Niño.

 • 4 jaar

  gaan mensen in de Hoorn van Afrika al gebukt onder extreme droogte.

 • 1.4 mln

  mensen zijn in 2018 ontheemd geraakt als gevolg van overstromingen in India.

Droogte en overstromingen

Steeds vaker worden mensen in ontwikkelingslanden geconfronteerd met lange periodes van droogte of juist extreme regenval. Oost-Afrika kampt bijvoorbeeld al jaren met aanhoudende droogte. Soms is er helemaal geen water in de buurt te vinden, en zien mensen zich genoodzaakt om vervuild water te drinken. Vooral kinderen worden hierdoor snel ziek en krijgen diarree, met soms zelfs sterfte tot gevolg. Tegelijkertijd gaan Zuid-Azië en andere delen van de wereld regelmatig gebukt onder zware overstromingen. Hierdoor zaten in 2018 miljoenen mensen in Zuid-Azië zonder onderdak, voedsel en elektriciteit.

Gebrek aan voedsel en water

De gevolgen van klimaatverandering worden steeds duidelijker zichtbaar. Door de jarenlange droogte in Afrika zijn oogsten keer op keer mislukt. Daardoor is er niet alleen gebrek aan voedsel, maar ook aan zaden om te planten voor het nieuwe seizoen. Voedselvoorraden zijn inmiddels volledig uitgeput, met ondervoeding als gevolg. Ook waterputten zijn zo goed als leeg, waardoor mensen op zoek moeten naar alternatieve bronnen. In Zuid-Azië is in 2018 veel landbouwgrond door overstromingen verwoest. Hierdoor ontstonden er voedseltekorten.

Geef vandaag nog voor mensen in nood

Doneer nu

Een betere toekomst dankzij een lening

Shamsa (50) uit Somaliland moest rondkomen van 1,50 dollar per dag. Hiervan kon ze haar kinderen slechts twee keer per dag maïspap geven.

Van ActionAid kreeg ze een lening van 300 dollar, waarvan ze tien schapen kocht. Ze bracht de dieren groot en verkocht ze met winst op de markt. Hierdoor kon ze het eerste deel van de lening terugbetalen en nieuwe schapen kopen. Haar kinderen krijgen nu groenten en twee keer per week geitenvlees.

Shamsa voelde zich enorm trots toen ze winst maakte met de verkoop van haar schapen. Het hielp haar te overleven toen El Niño haar land trof. Ze is nu voorzitter van een vrouwengroep die andere moeders helpt met een lening. Zo helpt ze ook andere vrouwen om te overleven in tijden van hongersnood.

Shamsa is trots op het inkomen dat ze verdient en helpt nu andere moeders met een lening. © Jennifer Huxta/Actionaid

Dit doet ActionAid

 • ActionAid zorgt voor directe noodhulp in de vorm van bijvoorbeeld water en voedsel. Ook zetten we waterpunten op en zorgen we voor droogtebestendige zaden om te planten.

 • We stimuleren we klimaatbestendige landbouw, zodat boeren beter bestand zijn tegen veranderende weersomstandigheden.

 • We doen onderzoek naar klimaatverandering en de ernstige gevolgen voor (de armste) mensen. Onze rapporten waarschuwden al lange tijd voor deze crisis.

Wat is El Niño?

El Niño is een klimaatfenomeen dat om de paar jaar terugkeert. Het verandert het weer in grote delen van de wereld. Zo kan het op sommige plaatsen meer regenen dan normaal of juist extreem droog zijn.

Door de opwarming van de aarde keert El Niño niet alleen vaker terug, maar zijn de gevolgen ook extremer. Vooral de meest kwetsbare mensen worden hierdoor getroffen, bijvoorbeeld doordat hun sloppenwoningen niet bestand zijn tegen overstromingen en ze vaker afhankelijk zijn van landbouw.

Hoewel er veel aandacht is voor klimaatverandering, wordt er nog altijd weinig aandacht geschonken aan de humanitaire gevolgen die zich nu al voltrekken.

Piara moet haar thuis verlaten dankzij klimaatverandering

Dankzij klimaatverandering krijgen de bewoners van Pushurbunia (een dorp in het zuiden van Bangladesh) steeds meer te maken met extreem weer zoals overstromingen, cyclonen en riviererosie. Zo wordt het leven van Piara Begum vrijwel onmogelijk gemaakt. De dijk die de landbouwgrond van de dorpsbewoners moet beschermen is beschadigd door de vele overstromingen en cyclonen. Hoewel de rijstvelden er groen uitzien ligt de rijst eronder weg te rotten.

De kinderen van Piara zijn allemaal al verhuisd naar Dhaka. Zelf wil ze in haar eigen dorp blijven, maar binnenkort heeft ze geen keuze meer. Door de slechte oogst verdient ze te weinig om van rond te komen. “We hebben steun nodig,” zegt Piara. “Zodat we uiteindelijk weer zelf rond kunnen komen in ons thuis.”

ActionAid werkt al jaren in Pashurbunia. Hier ondersteunen we de gemeenschap op het gebied van vrouwenrechten en helpen we hen zich te wapenen tegen klimaatverandering. Er is bijvoorbeeld een waterdichte bunker gebouwd waar persoonlijk eigendommen kunnen worden opgeslagen tijdens een overstroming.

© Natasha Mulder/ActionAid

Een greep uit de resultaten:

 • 128.000

  mensen in Kenia, Somaliland en Ethiopië ontvingen tot dusver noodhulp van ActionAid om de hongersnood van 2017 het hoofd te bieden.

 • 4400

  mensen zijn sinds 2018 door ActionAid ondersteund met noodhulp bij de overstromingen in Kerala, India.

 • Vrouwen de leiding

  Ook bij de overstromingen in Bangladesh geeft ActionAid vrouwen de leiding in de respons. Ze inventariseren wat er nodig is en zorgen dat de goederen eerlijk worden verdeeld. Dit heeft direct een positief effect op hun aanzien en positie in de gemeenschap.

 • Actieplan voor vrouwen

  Samen met andere NGOs hebben wij tijdens de klimaattop in Marrakech speciale aandacht weten te vragen voor de grote impact op vrouwen van de klimaatcrisis. Mede onder deze druk wordt er nu een special actieplan ontwikkeld om vrouwen beter te ondersteunen.

Pagina aangepast op 15 maart 2019