Home - Verhalen van wereldvrouwen

Verhalen van wereldvrouwen

Vrouwen worden nog altijd achtergesteld en ondergewaardeerd. 1 op de 3 vrouwen krijgt in haar leven te maken met geweld en vrouwen nemen 40% meer onbetaalde zorgtaken op zich als mannen. Om dit te veranderen werken we samen met dappere vrouwen die opkomen voor hun rechten. Zij zijn krachtige pioniers die ons dagelijks inspireren. Lees hieronder de verhalen van een aantal van hen:

“Textielarbeiders worden niet gerespecteerd”

Shilpy werkte in een kledingfabriek onder barre omstandigheden, maar dankzij een training in een van ActionAid’s Rights Cafés groeide ze uit tot leider van de vrouwen in de fabriek. Samen met hen pakt ze het onrecht aan. Shilpy bezoekt het ActionAid Rights Café nu twee jaar. Als leider maakt ze haar vrouwelijke collega’s bewust van hun rechten en motiveert ze hen om deel te nemen aan vreedzame protestacties. Ook leert ze hun te lobbyen met de overheid over de verbetering van hun werkomstandigheden.

“Voordat ik via ActionAid leerde over arbeidsrecht, was de situatie in mijn fabriek veel erger,” vertelt Shilpy. “Textielarbeiders worden in onze maatschappij niet gerespecteerd en fabriekseigenaren weten dat ze zich niet bewust zijn van hun rechten. Daar maken ze misbruik van. Ze buiten de arbeiders uit. We werkten veertien of vijftien uur per dag, kregen nooit verlof en ons salaris werd steevast een maand te laat uitbetaald.”

Shilpy maakt haar collega's bewust van hun rechten in de textielfabriek. © Nicola Bailey/ActionAid

“Het is het beste systeem dat we ooit hebben gehad”

Het kan ook anders! Amie Diouf woont op het eiland Baout voor de kust van Senegal. Boeren hebben het hier zwaar: door extreme regenval en overstromingen zijn enorme stukken landbouwgrond verwoest. Het gevolg is dat veel families honger lijden. Dankzij ActionAid’s duurzame landbouwtrainingen maakte Amie kennis met ‘tafeltuinieren’: hooggelegen moestuinen op tafels. Regenwater voor kleinschalige irrigatie wordt opgeslagen in tonnen. “Het is het beste systeem dat we ooit hebben gehad,” zegt Amie. Elke vrouw die de training volgt, traint vervolgens 15 andere vrouwen. Hierdoor kunnen alle vrouwen op het eiland binnenkort voldoende voedsel verbouwen om hun kinderen te voeden, ook in tijden van extreme droogte of veel regenval.

“Ik ben sterk, actief en gemotiveerd”

Het is alweer 9 jaar geleden dat Tiwonge uit Malawi zich aansloot bij een van ActionAid’s vrouwengroepen. Het was in een tijd dat ze fysiek en mentaal werd mishandeld door haar man. Vlak voor een vergadering, die ze gevraagd was voor te zitten, was het opnieuw raak. “Nu is het genoeg,” dacht ze. “Zo kan ik niet leven. Als ik niet voor mijn eigen rechten kan opkomen, hoe kan ik dan andere vrouwen helpen?”

Tiwonge is nu voorzitter van het Chikulamayembe Women Forum en helpt slachtoffers van huiselijk geweld. Hoewel ze inmiddels is gescheiden van haar man, zijn haar problemen nog niet voorbij: “Elke dag maak ik me zorgen over mijn broodvoorziening, omdat alleen mannen grond kunnen bezitten. Mijn dochter kan het dus ook niet van mij erven. Dit is een slechte regel in ons land. Het wordt hoog tijd dat vrouwen voor eens en altijd hun rechten krijgen!”

Daarom was deze moeder, boerin en activiste een van de deelnemers aan het Kilimanjaro-initiatief. Ondanks de moeilijkheden in haar leven – zo werd ze door haar ex-man besmet met hiv – is ze positief. “Ik ben sterk, actief en gemotiveerd. Ik kijk ernaar uit onze eisen kenbaar te maken en ons gesteund te voelen door mensen van over de hele wereld.”

Foto: Arjen van de Merwe/ActionAid

“Langzaam veranderen we bestaande denkbeelden”

Fatima (54) uit Somaliland werd besneden toen ze slechts 6 jaar oud was. Het had grote gevolgen voor de rest van haar leven. “Ik heb veel infecties gehad en mijn menstruaties, bevallingen en huwelijksnacht gingen gepaard met verschrikkelijke pijnen.”

Dankzij een training van ActionAid zet Fatima zich nu in om andere vrouwen voor hetzelfde leed te behoeden. Ze geeft voorlichting in afgelegen dorpen om de schadelijke gevolgen van meisjesbesnijdenis bespreekbaar te maken. En met succes! “Zodra ouders weten wat de risico’s zijn, zeggen ze: ‘Fatima raadt het af, dus we doen het niet.’ Voor de zekerheid hou ik toezicht via mensen in de omgeving. Veel meisjes blijken inderdaad niet te worden besneden en gaan naar school. Zo veranderen langzaam maar zeker de bestaande denkbeelden.”

Fatima geeft voorlichting over de schadelijke gevolgen van meisjesbesnijdenis. © Jennifer Huxta/Actionaid

Pagina aangepast op 7 december 2018