Home - Zij strijden voor gelijkheid

Zij strijden voor gelijkheid

Vrouwen worden extra hard getroffen door klimaatverandering. ActionAid werkt samen met dappere vrouwen wereldwijd om dat te veranderen.

Lees hieronder de verhalen van vier vrouwen die zich sterk maken voor vrouwenrechten en zich inzetten om hun gemeenschap te beschermen. Vrouwelijk leiderschap is de sleutel tot wederopbouw!

 

Salma nam het heft in eigen handen

Salma (26) woont in Gaibandha, Bangladesh. Een gebied dat regelmatig te maken heeft met overstromingen die tot grote problemen leiden. Hoewel de hele gemeenschap door de overstromingen getroffen wordt, lopen meisjes en vrouwen het meeste risico. De mannen zijn namelijk vaak weg tijdens een overstromingen om dieren en gewassen te redden van het hoge water.

Salma heeft daarom besloten om zelf een leider te worden van haar gemeenschap zodat ze anderen kan helpen tijdens de overstromingen. Hiervoor volgde ze een training bij ActionAid en onze lokale partners. Na de training heeft Salma zich ontpopt tot een echte leider, ze weet als geen ander hoe ze een groep moet aansturen wanneer de nood hoog is. Ze hoopt dan ook dat meer vrouwen uit Gaibandha de training zullen volgen, omdat ze weet dat het levens kan redden tijdens toekomstige overstromingen.

© Fabeha Monir/ActionAid

Bouwen aan de toekomst in een vluchtelingenkamp

Hibo (33) werkt als Community Empowerment and Engagement Officer bij ActionAid in Somaliland. Ze heeft een grote passie voor vrouwenrechten en doet er alles aan om vrouwen en meisjes te steunen. Zo geeft ze allerlei trainingen, bijvoorbeeld over vrouwelijk leiderschap en het voorkomen van geweld. Hibo werkt voornamelijk in vluchtelingenkampen met mensen die huis en haard hebben moeten verlaten door extreme droogte. Velen zijn getraumatiseerd, maar Hibo doet haar best om hun vertrouwen en respect te winnen. Met succes: veel mensen beschouwen haar inmiddels als familie en haar hulp wordt vaak ingeroepen in tijden van nood.

© Karin Schermbrucker/ActionAid

Overstromingen leiden tot kindhuwelijken

Taposhi (20) is een activiste uit Kurigram, Bangladesh. Ze roept vrouwen op om de leiding te nemen in noodsituaties. Bangladesh heeft namelijk regelmatig te maken met ernstige overstromingen, vaak met ernstige gevolgen. Zo kunnen hun gewassen verloren gaan waardoor grote voedseltekorten ontstaan.

Door het gebrek aan voedsel en inkomen zijn families na een overstroming vaak wanhopig. Dan worden meisjes van school gehaald om te werken als huishoudster of worden ze uitgehuwelijkt. Sommige meisjes trouwen al op 12 jarige leeftijd. “Zelf ben ik op 14 jarige leeftijd getrouwd,” vertelt Taposhi. “Ik moest van mijn ouders trouwen na een ernstige overstroming waarbij we ons huis verloren. Mijn ouders hadden geen andere keus, maar ik wil niet dat de jonge meisjes in ons dorp hetzelfde moeten doorstaan.

Sinds 2 jaar ben ik betrokken bij het programma van ActionAid. Ik heb vooral geleerd hoe ik de leiding kan nemen in tijden van nood, en hoe we als gemeenschap samen kunnen werken als een team.”

© Fabeha Monir/ActionAid

Meer zeggenschap door een vrouwengroep

El Niño is een wereldwijd natuurverschijnsel dat om de paar jaar optreedt. Het wordt veroorzaakt door een ongebruikelijke warme oceaan, die het weerpatroon wereldwijd verstoort. In 2016 zorgde El Niño voor extreme droogte. Dit had ernstige gevolgen voor veel landen in o.a. Afrika. Door de droogte mislukte de oogst en een enorm voedseltekort volgde.

Ook Geannie uit Zimbabwe had hiermee te maken. Ze had een stuk land en een waterput, maar door El Niño waren beiden uitgedroogd. Geannie sloot zich aan bij een lokale vrouwengroep die door ActionAid gesteund wordt. Zo kon ze meer zeggenschap krijgen over de manier waarop de ramp werd aangepakt en noodhulp werd verdeeld. De vrouwengroep motiveerde haar ook om verder naar de toekomst te kijken en toe te werken naar een leiderschapspositie.

“Ik wil gouverneur worden,” vertelt Geannie. “Ik wil iemand zijn die met iedereen rekening houdt. Dat betekent ook dat je moet bedenken wat iedereen nodig heeft.”

 

© Jakob Dall/ActionAid

Pagina aangepast op 3 maart 2020