Home - Actueel - Vrouwenrechten - Feministische Scorekaart voor de Europese verkiezingen

Feministische Scorekaart voor de Europese verkiezingen

Op 6 juni is het weer tijd om te stemmen voor de Europese verkiezingen. Hierbij stemmen wij op Nederlandse partijen. Deze partijen zijn allemaal verbonden aan fracties in het Europese Parlement. De plannen van die fracties hebben grote invloed op internationale vrouwenrechten, klimaatrechtvaardigheid, stabiliteit en armoedebestrijding.

 

Europese scorekaart

Zoals wij vorig jaar met onze Feministische Partijwijzer naar onze nationale politieke partijen hebben gekeken, hebben onze collega’s bij ActionAid EU naar de Europese fracties gekeken. Deze fracties zijn doorgelicht op het gebied van vrouwenrechten (op 4 punten), de klimaatcrisis (4), wereldwijde ongelijkheid (5), veilige migratie (3) en de Gaza crisis (4). Er waren maximaal 40 punten te behalen: twee voor erkenning en maatregelen, één voor erkenning zonder actiepunt, en als een probleem niet werd benoemd, noteerde ActionAid een nul.

De volledige Scorekaart is als Engelstalige PDF hier te lezen:
Scorekaart voor de Europese verkiezingen

Voor het gemak hebben we de hoofdlijnen hier voor je samengevat:

 

Zoals je ziet, scoren de Groenen en de Linkse fractie het hoogste, met respectievelijke scores van 36 en 34. Daarna volgen de Socialisten & Democraten (S&D), de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE; onderdeel van Renew Europe), de Europese Volkspartij (EVP) en de Europese Conservatieven en Reformisten (ECR).

“Gebruik je Europese stem,” zegt Anna Hengeveld, beleidsadviseur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. “Veel beleid dat bijdraagt aan een rechtvaardige, feministische en duurzame toekomst komt in Brussel tot stand; je stemrecht kan hier echt het verschil maken. Met onze scorekaart vind je de fractie die jou op deze vijf punten het best vertegenwoordigt.”

 

Hoe verhoud zich dit tot de Nederlandse partijen?

In totaal worden er in juni 720 Europarlementariërs gekozen, waarvan 31 Nederlanders. Zij zullen zich de komende 5 jaar bezig houden met het onderhandelen en stemmen over wetten van de Europese Unie.

Het Europees Parlement is opgedeeld in 7 fracties. Deze fracties zijn niet gebaseerd op nationaliteit, maar op politieke overtuiging. Nederlandse politieke partijen zijn dus vertegenwoordigd in verschillende Europese fracties. Er kunnen bovendien verschillende Nederlandse partijen in eenzelfde Europese fractie zitten. Daarbij is het ook nog eens zo dat partijen niet altijd hetzelfde stemmen in de fractie.

De link tussen Nederlandse partijen en de EU is behoorlijk ingewikkeld. Het is belangrijk om je goed te informeren en ook de programma’s van de Nederlandse politieke partijen te bekijken. Voor een vertaling van Nederlandse partij naar Europese fractie wijzen we je graag naar een handig overzicht van Parlement.com. Wel makkelijk te begrijpen is dat de besluiten die worden genomen binnen het Europees Parlement invloed hebben op ons dagelijks leven.

“De wereld heeft te kampen met grote conflicten en wereldwijde klimaatproblemen,” zegt Anna. “Toch leggen veel invloedrijke fracties nog geen verband tussen achterblijvende vrouwenrechten en structurele armoede. Of tussen de ontwrichtende klimaatcrisis en migratie. Onze nadruk op gendergelijkheid is ontzettend hard nodig. Vrouwen worden nog steeds het hardst geraakt door armoede, onrecht en klimaatverandering.”

 

Jouw stem maakt alle verschil!

Het Europees Parlement is het enige direct gekozen instituut van de EU. Het is dus belangrijk je stem te gebruiken en je hiervoor goed te laten informeren. Wij helpen graag een handje met deze scorekaart, die laat zien hoe de fracties scoren op gebied van ActionAid’s prioriteiten.