Home - Actueel - Vrouwenrechten - Hoe feministisch is het nieuwe regeerprogramma?

Hoe feministisch is het nieuwe regeerprogramma?

 

Vorig jaar namen we met de Feministische Partijwijzer de partijprogramma’s van 19 politieke partijen onder de feministische loep. Onze centrale vraag daarbij was: Wat is nou écht belangrijk? Want ook al antwoorden mensen vaak met een goede gezondheid, liefde, gelijkheid, vrede of vrijheid, zien we dat in de politiek weinig terug.

Nu het regeerprogramma er eindelijk ligt, was het tijd voor een nieuwe analyse. Hebben de verkozen politieke leiders iets gedaan met onze oproep om vanuit feministische waarden te regeren? Het antwoord zal je helaas niet verbazen, gezien de partijen en hun scores op de Partijwijzer vorig jaar. De plannen van dit kabinet zetten de democratie en rechtstaat onder druk. Economisch gewin en eigenbelang staan voor het nieuwe kabinet voorop. Voor kwetsbare groepen en internationale solidariteit is absoluut geen oog.

In de analyse, die je hieronder kan downloaden, hebben we gekeken naar dezelfde vier thema’s die we vorig jaar gebruikt hebben: vrouwenrechten, klimaatrechtvaardigheid, verantwoord ondernemen en duurzame ketens, en de gelijkwaardige samenleving.

 

Naast de vier categorieën zijn er nog veel meer redenen tot zorg. De plannen van dit kabinet zetten de democratie en rechtstaat onder druk. Door een asielcrisis uit te roepen enkel op basis van jarenlange bangmakerij, zonder enige fundering in de realiteit, worden democratische processen ondermijnd en internationale afspraken tenietgedaan. Ons demonstratierecht en ruimte voor het maatschappelijke middenveld worden beperkt, wat betekent dat het steeds moeilijker wordt voor ons als burgers om onze regering onze stem te laten horen en ter verantwoording te roepen. Bovendien verliest Nederland met deze plannen de rest van de wereld geheel uit het oog.

 

Eis meer feminisme, voor een betere toekomst

Het kabinet zet winst voor bedrijven boven mensenrechten en milieu, grote industriële landbouw boven kleine duurzame boeren, en het belang van Nederland boven de rest van de wereld. Zo krijgen vervuiling, uitbuiting, en belastingontwijking
de vrije loop, ten koste van emancipatie, duurzaamheid, en solidariteit. Een feministisch toekomst is nodig, én mogelijk. Daarom zijn onze 8 actiepunten voor het nieuwe kabinet:

  1. Stel welzijn van mens en aarde centraal, niet winst van multinationals.
  2. Stimuleer een eerlijke energietransitie. Stop de financiering van fossiele brandstoffen.
  3. Maak van de klimaatcrisis de hoogste prioriteit. Zorg zowel nationaal als internationaal voor rechtvaardig klimaatbeleid.
  4. Zet vol in op gendergelijkheid. Laat vrouwen van alle achtergronden aan alle beslissingtafels deelnemen.
  5. Houd internationale solidariteit als prioriteit en blijf investeren in internationale samenwerking.
  6. Garandeer internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) via wetgeving. Pak bedrijven die mensenrechten schenden en milieuschade toebrengen hard aan.
  7. Stop de financiering van grootschalige landbouw. Investeer in agro-ecologie voor het behoud van biodiversiteit en voedselzekerheid.
  8. Stop belastingontwijking en zet in op internationaal eerlijke belastingen.

Steun jij onze strijd voor een feministische wereld?

Word donateur