Home - Actueel - Vrouwenrechten - Het verhaal van Jane, die meer dan 100 meisjes besneed

Het verhaal van Jane, die meer dan 100 meisjes besneed

Jane (58) uit Nakuyen, West Pokot, Kenia volgde haar moeder op in het besnijden van meisjes. Ze werd grootgebracht met het een idee dat besnijdenis een meisje puur maakt en dat onbesneden meisjes niet schoon zijn, wisselende seksuele contacten hebben, en de familie te schande zetten. ActionAid komt in actie tegen meisjesbesnijdenis door training van leraren en voorlichting van lokale leiders en ouders.

Op de vraag hoe ze zonder medische training leerde meisjes te besnijden, antwoordt ze dat ze eerst oefende door meisjes tattoos en piercings te geven. Vervolgens keek ze nauwkeurig toe hoe vrouwenbesnijdenis werd uitgevoerd, zonder verdoving of gesteriliseerde messen, om te leren hoe het moest. Als je denkt dat je het kan, begin je bij je eigen zus of iemand van je familie.

Jane verdiende een inkomen met meisjesbesnijdenis en heeft meer dan 100 meisjes besneden.
Meisjesbesnijdenis is sinds 2011 illegaal in Kenia, maar het gebeurt nog steeds achter gesloten deuren, omdat tienduizenden families bang zijn verstoten te worden als ze hun dochters niet aan deze gruwelijke daad onderwerpen.

Bij meisjesbesnijdenis worden de clitoris en schaamlippen van een meisje gedeeltelijk of volledig weggesneden, om niet-medische redenen. Het snijden vindt vooral plaats bij heel jonge meisjes, tussen de 4 en 12 jaar oud, en gaat vaak gepaard met ernstige bloedingen en infecties. In sommige gevallen leidt besnijdenis tot onvruchtbaarheid en soms zelfs tot de dood.

Toen een van de meisjes die Jane had besneden overleed door complicaties bij de geboorte van haar dochter als gevolg van de besnijdenis, realiseerde ze zich dat besnijden niet goed is en dat ze moest stoppen.

Nu werkt ze met ActionAid om anderen bewust te maken van de gevaren van meisjesbesnijdenis en dat het voor altijd moet worden uitgebannen. Ze is ervan overtuigd dat de beste manier hiervoor is door mensen te onderwijzen en te laten inzien dat meisjesbesnijdenis geen voordelen kent.

Jane zegt dat zowel mannen als vrouwen moeten leren dat het geen schande is als een vrouw niet besneden is – ouders zijn vaak de drijvende kracht achter de besnijdenis van hun dochter omdat ze anders geloven dat ze niet uitgehuwelijkt kan worden.

ActionAid werkt in Ethiopië, Kenia, Nigeria, Senegal, Somaliland, Gambia en Oeganda om meisjesbesnijdenis te stoppen. We doen dit onder meer door het oprichten van vrouwengroepen en door scholen in de gemeenschappen te betrekken bij de oplossing van het probleem.

Lees meer over ons werk voor een veilige omgeving >>

Klik hier