Home - Actueel - Geen categorie - “ActionAid pakt problemen bij de kern aan”

“ActionAid pakt problemen bij de kern aan”

Fieke Jägers (31) werkt sinds 2014 bij ActionAid als programmamedewerkster. Door haar studieachtergrond staat ze kritisch tegenover de manier waarop organisaties en overheden een positieve ontwikkeling proberen te brengen in fragiele gebieden. Nog te vaak richt het zich niet op de kern van het probleem, vindt ze. Hoe kijkt ze tegen de werkwijze van ActionAid aan?
 

“Ik vind het ongelofelijk dat overheden aan de ene kant investeringen ondersteunen in bijvoorbeeld gigantische mijnbouwprojecten of megadammen, en aan de andere kant dezelfde overheden ontwikkelingsprogramma’s financieren om waterputten te slaan omdat de bevolking niet voldoende schoon drinkwater heeft. De hulp richt zich dan op het verlichten van de negatieve gevolgen van het probleem, niet op het probleem zelf.

Ik heb echter gemerkt dat ActionAid ijzersterk is in het werken aan structurele oplossingen. Hoe complex dat soms ook is. We doen dit door op verschillende niveaus te werken. Om te beginnen werken we altijd zij aan zij met de mensen waar het om gaat. Diegenen wiens rechten worden geschonden. We maken vaak mee dat mensen op schandalige wijze geïntimideerd worden door bedrijven of overheden. Je moet je voorstellen dat lokale boeren, met enkel een klein stukje land waar ze al generatie op generatie wonen, op een dag een brief krijgen dat hun land niet langer van hun is maar van een groot internationaal bedrijf. Ze krijgen een aantal dagen om hun spullen te pakken of worden anders wettelijk vervolgd.

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen voelen dat ze niet alleen staan”

Gelukkig kunnen wij samen met onze lokale partners deze mensen ondersteunen, duidelijkheid bieden over de rechten die ze hebben en gezamenlijk naar de overheid en bedrijven stappen. Ik denk dat het heel belangrijk is dat ze voelen dat ze niet alleen staan. Soms voeren we de druk op door internationaal campagne te voeren. Verder werken we op nationaal en internationaal niveau om te zorgen dat beleid wordt aangenomen of aangepast om toekomstige mensenrechtenschendingen, zoals in dit geval landroof, te voorkomen.”

Fieke werkt bij ActionAid als programmamedewerker voor het Fair Green and Global (FGG) programma: een 5-jarig programma waarin 6 Nederlandse organisaties en bijna 300 partner organisaties wereldwijd samenwerken met als doel een rechtvaardige, inclusieve en duurzame samenleving te creëren.