Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - COP24: “Onze regeringen hebben ons in de steek gelaten”

COP24: “Onze regeringen hebben ons in de steek gelaten”

Het ontbrak bij de VN‐klimaatonderhandelingen in Polen aan de ambitie en samenwerking die nodig zijn om cruciale maatregelen af te spreken die catastrofale klimaatverandering af kunnen wenden. Ministers kwamen naar de 24e Conferentie van de Partijen (COP24) om overeenstemming te bereiken over de handleiding die nodig is om het Verdrag van Parijs te implementeren. Middels deze handleiding moet de opwarming van de aarde tot 1,5 °C beperkt blijven.
Het rapport "Missing Pathways to 1.5°C: de rol van de landsector bij ambitieuze klimaatactie" biedt een antwoord op het alarmerende klimaatrapport dat vorige week werd gepubliceerd door het IPCC.
© Rhett A. Butler / MongaBay

Klimaatontkenners zwakken samenwerking af

Ondanks dringende waarschuwingen van toonaangevende wetenschappers dat we nog maar 12 jaar hebben om de temperatuur op aarde op een veilig niveau te houden, zijn de regeringen er niet in geslaagd een handleiding op te stellen die de Parijs Overeenkomst van 2015 haalbaar maakt.

Harjeet Singh, Global Lead on Climate Change bij ActionAid International, vertelt vanuit Katowice: “Onze regeringen hebben ons in de steek gelaten. Enkelen van de machtigste landen ter wereld worden geleid door klimaatontkenners. Deze denkbeelden zwakken de samenwerkingen die nodig zijn om catastrofale klimaatverandering te voorkomen af.

“Rijke landen hebben de morele en wettelijke verantwoordelijkheid om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken en ontwikkelingslanden (financieel en technologisch) te ondersteunen zodat zij hun economieën groener kunnen maken. Om deze verantwoordelijkheid te ontduiken hebben ze een handleiding vol mazen er doorheen gedrukt.

“De klimaatcrisis kan gewoon niet worden opgelost zonder deze financiering. Het is enorm frustrerend om een Parijs Akkoord te zien dat geen echte financiering en actie levert.”

Verlies en schade door klimaatverandering

“De zwaarst getroffen gemeenschappen vertellen over het verlies en de schade die ze nu ervaren,” voegt Singh toe. “Meer dan 20 miljoen mensen per jaar worden gedwongen ontheemd door plotselinge, extreme weersomstandigheden. De overeenkomst om nu officieel verliezen bij te houden, toont aan dat – hoewel deze gemeenschappen eindelijk worden gehoord – de wereld nog steeds achterover leunt en klimaatverandering bekijkt als een slow‐motion auto‐ongeluk.

“Burgers en jongeren over de hele wereld erkennen de urgentie van actie tegen klimaatverandering. Gesprekken op hoog niveau hebben ons steeds weer teleurgesteld, maar we weten dat de echte oplossingen bij lokale bewegingen en gemeenschappen liggen. Zij kunnen hun stemmen gebruiken om regeringen verantwoordelijk te houden voor het oplossen van de klimaatcrisis. Verandering is mogelijk.”