Home - Actueel - Vrouwenrechten - Deze vrouwen startten hun eigen ondernemingen in Sierra Leone

Deze vrouwen startten hun eigen ondernemingen in Sierra Leone

Een belangrijk werkwijze van ActionAid is het organiseren van trainingen die vrouwen helpen zelfstandige bedrijven op te zetten. Deze bedrijfjes versterken de positie van vrouwen én helpen de hele gemeenschap vooruit. Daarnaast kunnen succesvolle onderneemsters zelf ook training geven aan hun dorps- en landgenoten. Lees hieronder de verhalen van drie succesvolle ondermeesters:

De buurtwinkel

Mariatu (24) is trotse eigenaar van een winkeltje in haar dorp. Met de inkomsten kan ze samen met haar man haar gezin onderhouden en haar zoontje naar school sturen. Dat was tegen het einde van de ebola-crisis wel anders, toen was ze vrijwel alles verloren. ActionAid kwam in die tijd naar haar dorp en gaf verschillende vrouwen coaching in het opzetten en runnen van kleinschalige bedrijfjes. Mariatu kreeg wat kratten met drankjes en een klein startkapitaal. Ze liet de kans niet aan zich voorbij gaan en kocht een kleine kiosk. “Ik kocht dagelijkse producten in die erg gewild zijn en goed verkopen. Voor het einde van het jaar ben ik van 4 kratten drankjes naar 10 gegaan,” vertelt ze trots. Haar winkeltje is een aanwinst voor het dorp, want ook haar buren hoeven geen grote afstanden meer af te leggen voor producten zoals melk, boter, suiker en brood.

Mariatu zette in Sierra Leone met behulp van ActionAid haar eigen winkel op. © Jonathan Bundu/ActionAid

Een gezamenlijke landbouwonderneming

Het is voor vrouwen lang niet altijd makkelijk om officieel eigenaar te worden van hun land. Zo ook voor de vrouwen uit Oku in Sierra Leone. Toch hielden zij hoop. “Wij geloofden dat we samen konden komen om te vechten voor ons land,” vertelt de 48-jarige Fatmata, voorzitter van een vrouwengroep. Met (financiële) hulp van ActionAid konden de vrouwen hun ongenoegen als rechtmatige eigenaren van het land kenbaar maken bij de juiste autoriteiten. Ze stapten naar het Ministeria van Land waar ze met succes beroep deden op hun rechten. Het land behoort hun nu officieel toe!

Ze gebruiken het land om gewassen te verbouwen voor eigen consumptie en om te verkopen. Met de opbrengst worden de gezinnen ondersteund. “We zijn ook een spaargroep gestart die erg nuttig is gebleken. De meerderheid van ons heeft toegang tot leningen uit deze spaarpot.”

Doordat het land een grote inkomstenbron is kunnen de vrouwen ook naar de toekomst kijken. Zo willen ze een school realiseren omdat de kinderen nu erg ver moeten reizen. “We geloven dat het een stap in de goede richting is als we een school kunnen bouwen op ons land. Dan kunnen de kinderen hier in het dorp naar school.”

Fatmata Turay (links) met de vrouwengroep waar ze voorzitter van is. De groep hoopt met de opbrengsten van hun land binnenkort een school te bouwen. © Jonathan Bundu/ActionAid

Zeepproductie en -verkoop

Emelia Amara (36) uit Kuntorloh was sceptisch toen ze een ActionAid training over het maken van zeep volgde: “In eerste instantie was ik niet zo enthousiast over het maken van zeep,” vertelde ze. Toch gaf ze het een kans en ze raakte overtuigd van de voordelen van zeepproductie. Ze deelde haar ervaring met andere vrouwen uit haar gemeenschap, met succes: “We kwamen erachter dat zeep goed verkoopt. We zijn er met volle toewijding mee aan de slag gegaan.” Met de opbrengsten van de verkoop vormden de vrouwen een spaargroep en inmiddels hebben bijna alle vrouwen een eigen bedrijfje.

Emelia zelf reist nu naar andere dorpen en steden om trainingen te geven. Een van de vrouwen die hier profijt van heeft gehad is Samura, voorzitter van een club voor moeders in de binnenstad: “We vroegen Emelia om ons een training te geven en inmiddels hebben 30 vrouwen zo’n training gevolgd. We volgen graag het voorbeeld van Kuntorloh. Wanneer we zeep gaan verkopen willen we ook een spaargroep beginnen zodat we kapitaal op kunnen bouwen om de zeepverkoop uit te breiden.” ActionAid heeft de vrouwen materialen en ondersteuning aangeboden om van start te gaan met de productie en verkoop.

Samura laat de zeep zien de ze na een training van ActionAid in Sierra Leone gemaakt heeft. © Jonathan Bundu/ActionAid