Home - Actueel - Eerlijk zakendoen - Het mensenrechtenverhaal achter palmolie

Het mensenrechtenverhaal achter palmolie

Deze blog is geschreven door twee enthousiaste vrijwilligers die bij ActionAid op kantoor meeliepen om meer te leren over het opzetten van campagnes en de onderwerpen waar ActionAid op werkt, zoals internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en vrouwenrechten. Hieronder lees je hun bevindingen en de mini-campagne die ze zijn gestart.
Gemeenschap die wordt omringd door palmolieplantages. Het mensenrechtenverhaal achter palmolie.
Angelina Ba Ical woont in het Alta Verapaz gebied in Guatemala. Ze vertelt: “Voordat de palmolieplantages er waren was het water helder. Nu heeft het een gele kleur. Ik weet dat het niet gezond is om te drinken maar ik heb geen andere keuze.”

Een kijkje achter de schermen bij palmolie

“Palmolie! Waar zit dat eigenlijk in?” Deze vraag wekte een paar maanden geleden onze interesse toen we als vrijwilligers in een samenwerkingsprogramma van Milieudefensie en ActionAid hier iets over hoorden. We besloten het uit te zoeken, en het antwoord verbaasde ons! Namelijk…

Vandaag de dag zit palmolie in ongeveer 60% van alle samengestelde producten uit de supermarkt. Palmolie is als product de afgelopen jaren stilletjes in onze (voedings)producten geslopen. Het maakt dat we superzachte shampoo, knapperige chips, smeerbare chocopasta en smeuïge pindakaas hebben. Palmolie heeft ons heerlijk in de watten gelegd, maar er zit ook een duistere kant aan.  Als palmolie niet duurzaam geproduceerd wordt, kan het zeer schadelijk zijn voor mens, dier en milieu.

Wij vroegen ons af of palmolie nou echt zo nodig is voor ons broodje met pindakaas, want bij de productie van palmolie is vaak sprake van het kappen van regenwoud, landroof, watervervuiling en mensenrechtenschendingen op de plantages. Vrouwen zijn hierbij het kwetsbaarst; zij zorgen wereldwijd voor tot wel 80% van de voedselproductie, maar hebben niet de middelen en macht om tegen dit soort onrecht te vechten. Intussen kunnen multinationals rustig hun gang gaan, met alle gevolgen van dien.

In actie voor de oplossing!

Gelukkig kan dit – als palmolie duurzamer geproduceerd wordt en er rekening wordt gehouden met mensenrechten – veel beter geregeld worden. Daarom vragen we jou om met ons mee te doen. Ten eerste, weet wat je eet en check het label van de producten die je in de winkel koopt. Wellicht is er een gecertificeerde variant van palmolie met het “RSPO”-label op de markt of een palmolievrije variant die net zo lekker is.

Daarnaast kun je ook helpen om dit grensoverschrijdend gedrag van multinationals in één keer aan te pakken. Er is namelijk een VN-verdrag in de maak met regels voor eerlijke productie, wat slachtoffers in staat stelt om gerechtigheid te eisen en mensenrechtenschendingen moet voorkomen.
Doe mee met de petitie – het kan nog tot 10 februari. Geef een klap op de hamer in de FeministsUnite! campagne van ActionAid, en roep bedrijven tot de orde!

Door deze campagne te steunen zorgen we samen voor een duurzame oplossing in de palmolieproductie, zo draag je bij aan een oplossing op de lange termijn. En tot die tijd? Check het label van je producten en roer je pindakaas een keertje. Zo dragen we samen – met een klein beetje inzet – bij aan een eerlijke wereld!

– Nanja en Karlijn

Deze palmolieplantage in Guatemala ziet er misschien op de foto mooi uit, maar het verhaal erachter is minder fraai. Inheemse gemeenschappen en kleinschalige boeren, vooral vrouwen, worden constant bedreigd in hun bestaan door verlies van hun land aan grote agribusiness plantages.
In de laatste jaren heeft de palmolie-industrie veel van het gemeenschapsland overgenomen, waarbij de inheemse bewoners niet alleen van hun land zijn verdreven maar de plantages dumpen ook hun giftige chemicaliën in het water waardoor mensen ziek worden. ActionAid werkt samen met de inheemse gemeenschappen om landroof door palmoliebedrijven tegen te gaan en het recht op schoon water en land te verdedigen.

Fabio Erdos/ActionAid