Home - Actueel - Vrouwenrechten - Waarom wij meelopen met de Women’s March

Waarom wij meelopen met de Women’s March

Als vrouwenrechtenorganisatie voeren we samen met vrouwen over de hele wereld campagne voor gendergelijkheid. Er is namelijk nog geen enkel land ter wereld waar vrouwen níet worden achtergesteld. Wereldwijd verrichten vrouwen 65% van het werk, maar verdienen ze slechts 10% van het wereldwijde inkomen. Op politiek gebied gezien wordt slechts 1 op de 4 politieke posities bekleed door een vrouw. Wij zetten ons in voor een einde aan deze scheve verhoudingen en gelijke kansen voor iedereen. Zondag 8 maart zien wij als een mooie kans om onze boodschap die wij dagelijks uitdragen in ons werk, op straat met een groter publiek te delen.
In 2019 liep ActionAid ook mee met de Women's March.
Ook vorig jaar liepen we mee met de Women’s March. © ActionAid

Aandacht voor vrouwenrechten en klimaat

Dit jaar vragen we speciale aandacht voor de klimaatproblematiek, omdat we als ActionAid zien dat vrouwen extra hard worden geraakt door de gevolgen van klimaatverandering. Vooral in ontwikkelingslanden, waar veel mensen nu al de gevolgen van klimaatverandering ervaren, zien we dat vrouwen de zwaarste lasten dragen. In veel ontwikkelingslanden waar droogtes en overstromingen zijn toegenomen is het overgrote deel – 60 tot 80% – van de mensen die voedsel verbouwen vrouw. Vrouwen zijn voor hun inkomsten dus meer afhankelijk van hun gewassen, en door extremere weersomstandigheden loopt de opbrengst van gewassen gevaar.

Loop mee met de Women's March en kom in actie voor vrouwenrechten.
Bineta (72) staat bij de overblijfselen van haar rijstwinkel op Baout Island. Ze was de laatste persoon die tientallen jaren geleden een rijstoogst kreeg, voordat verzilting van de bodem leidde tot totale mislukking van het gewas. © Clément Tardif/ActionAid

Armoede en geweld nemen toe

Daarnaast drogen er door het warme weer meer waterbronnen op. Dit betekent dat vrouwen vaak verder moeten lopen om aan water te komen, aangezien het nog steeds de norm is dat vrouwen water halen voor het huishouden. Dit kost niet alleen meer tijd en energie, ook lopen vrouwen hierdoor meer kans op seksueel geweld. Het heeft bovendien een economische impact omdat ze de tijd niet voor o.a. betaald werk kunnen gebruiken.

Door alle overstromingen en droogtes ontstaat er ook meer armoede. Het gevolg is dat kinderen, voornamelijk meisjes, eerder van school worden gehaald omdat het niet langer te betalen is. Ook worden meisjes sneller en op jongere leeftijd uitgehuwelijkt, voor de bruidsprijs of gewoon om een mond minder te hoeven voeden.

Deze vrouwenrechtenmars lopen wij daarom in solidariteit met alle vrouwen en jongeren die het hardst geraakt worden door de gevolgen van klimaatverandering én voor hen die zich inzetten voor klimaatactie!