Home - Actueel - Ongelijkheid - De Pandora Papers tonen noodzaak om een einde te maken aan belastingontwijking

De Pandora Papers tonen noodzaak om een einde te maken aan belastingontwijking

Na LuxLeaks, Panama Papers, Paradise Papers, nu de Pandora Papers die wederom het ongebreidelde gebruik van belastingparadijzen door de economische en politieke elite laat zien.

Vooral vrouwen in ontwikkelingslanden zijn de slachtoffers van de Paradise Papers en belastingontwijking

Het is 5 jaar geleden dat de Panama Papers uitkwamen waarin de twijfelachtige belastingzaken van een in Panama gebaseerde advocatenkantoor en haar cliënten werden onthuld. Het is 8 jaar geleden dat de G20 een BEPS proces in gang zette met als doel om een einde te maken aan belastingontwijking en gehoor te geven aan de roep van mensen voor tax justice en eerlijke belastingen, maar er zijn nog steeds geen sterke maatregelen in zicht. ActionAid roept regeringen op meer te doen om een einde te maken aan belastingontwijking.

Het vermogen van miljardairs is in het eerste jaar van de pandemie met 3.9 biljoen US-dollars toegenomen, terwijl werknemers wereldwijd 3.7 biljoen US-dollars aan inkomsten verloren. Nu de ongelijkheid nog steeds toe neemt, verergerd door de Covid-19 crisis, zijn eerlijke belastingregels meer nodig dan ooit.

Julia Sánchez, Directeur van ActionAid International zegt:

“Het is totaal niet acceptabel dat regeringen zeggen dat ze geen goede gezondheidszorg, educatie of groene transitie weg van fossiele brandstoffen kunnen veroorloven, terwijl ze tegelijkertijd toestaan dat zulke grote hoeveelheden geld worden weggesluisd door rijke elites en corrupte politici. Deze twijfelachtige praktijken worden door banken en de financiële sector gefaciliteerd en in stand gehouden door de geheimhouding in belastingparadijzen.”

De Pandora Papers zullen de komende dagen nog meer schandalen onthullen. ActionAid roept op tot meer transparantie onder andere door zogeheten “public country-by-country reporting” van belastingafdrachten door bedrijven en het openbaar maken van cruciale financiële data die de geheimzinnigheid wegnemen die nu onderdeel is van de mazen in de wet. Een wereldwijd minimum belastingtarief van 25% (in plaats van de afgesproken 15%) zou ook een effectieve manier zijn om te zorgen dat potentiële belastinginkomsten niet weggestopt worden in belastingparadijzen.

Gijs Verbraak, Beleidsadviseur Tax Justice bij ActionAid Nederland licht toe:

De Panama Papers, LuxLeaks en nu de Pandora Papers zijn slechts het topje van de ijberg. Er moet nu echt werk worden gemaakt van eerlijke belastingen wereldwijd. Dit betekent dat ook Nederland, een van de belangrijkste doorsluislanden bij internationale belastingontwijking, meer moet doen om belastingontwijking door bedrijven en rijke elites aan te pakken.