Nils Mollema, beleidsadviseur klimaat, was een van de afgevaardigden van ActionAid tijdens COP26, dé klimaatconferentie van de VN. Er hing veel af van het succes van deze COP en alle ogen waren dan ook gericht op Glasgow. We spreken Nils over zijn ervaringen.
“Het gebrekkige beleid van het VK in aanloop naar de klimaattop heeft het erg moeilijk gemaakt om ervoor te zorgen dat met name vrouwen uit het mondiale zuiden aanwezig konden zijn. Neem het vaccinatieprogramma dat beloofd werd. Mensen die niet in aanmerking kwamen voor vaccinatie in hun thuisland, maar wel naar de COP zouden komen, zouden van het VK een vaccinatie krijgen. Van deze belofte is niks waargemaakt. Daardoor was reizen voor veel van hen een te groot risico.
Ook tijdens de COP kregen we de indruk dat het VK het maatschappelijk middenveld er liever niet bij hadden. Zo was er, zeker in de eerste week, slechts zeer beperkt toegang tot de onderhandelingen. De eerste drie dagen waren er maar 4 kaartjes per sessie beschikbaar voor de tienduizenden mensen die aanwezig waren. De rest werden doorverwezen naar een online platform dat niet werkte. De mensen die de onderhandelingen op nauwe voet hoorden te volgen, stonden vanaf het begin 5-0 achter.”
“Net zoals iedereen ben ik blij dat er her en der wel wat stappen gezet worden. In het geval van Nederland gaat dat duidelijk met horten en stoten. Misschien zelfs tegen wil en dank in. In het algemeen valt het me echter tegen hoeveel vooruitgang er geboekt is. De beloftes die gemaakt worden zijn in de meeste gevallen gemaakt buiten de officiële onderhandelingen om.
Dat betekent dat er geen controlemechanismes zijn en ook dat ze niet bij toekomstige klimaattoppen behandeld zullen worden. We zullen moet vertrouwen op de goede intenties van de overheden die de beloftes maakte, we hebben namelijk geen manier om ze eraan te houden.
Tijdens de onderhandelingen viel ook op dat er weinig beweging in zat. Er leek weinig urgentie te zijn, met name bij de landen die het meest verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis. Australië, Saudi-Arabië, Rusland en China wilden niet dat er in de algemene tekst werd gesproken over een afbouw van fossiele brandstoffen. Terwijl de EU, de VS en Canada weinig extra geld wilden toezeggen voor klimaatadaptatie en al helemaal niet wilde praten over Loss and Damage financiering.
Ook zagen we dat mensenrechten en vrouwenrechten werden ingezet als onderhandelingsstukken tijdens de onderhandelingen voor ‘carbon markets’.”
“Als ik eerlijk ben dan voelde de uitkomst van deze COP als een klap in het gezicht van de gemeenschappen die aan de frontlinie staan van klimaatverandering.
Van tevoren hadden we gesteld dat de uitkomsten op gebied van klimaatfinanciering, loss and damage, agro-ecologie en schijnoplossingen de maatstaaf zouden zijn voor deze COP.
“Nederland, de EU en anderen hebben erkend dat 1.5 graden met de huidige doelen en plannen niet binnen bereik is. Dat moet echt voor volgend jaar opgelost worden. Voor Nederland betekent dat in de eerste plaats hogere doelen, veel meer investeren in duurzame energie en emissiereducties snel voor elkaar krijgen. Verder moeten landen aan de slag met hun ‘gender action plan’. Deze ontbreekt nog bij te veel landen en is bijna nergens naar volledigheid uitgewerkt.”
02 oktober 2024
Nederland kan bij de komende Klimaattop een belangrijke rol spelen in het tegengaan van de klimaatcrisis. Daarom delen wij een aantal cruciale aanbevelingen met de…
Lees verder30 september 2024
Hevige regenval leidt vanaf 26 september tot veel verwoesting in Nepal, met het verlies van meer dan 170 levens als resultaat.
Lees verder14 juni 2024
De afgelopen twee weken vonden cruciale klimaatonderhandelingen plaats in Bonn, Duitsland. Ook ActionAid was hierbij, om ervoor te zorgen dat landen de daad bij het…
Lees verder11 juni 2024
Rijke landen zeggen steeds dat er geen geld is om klimaatactie te financieren, maar ondertussen lopen ze miljarden mis doordat de rijkste mensen en grootste…
Lees verder22 april 2024
Ons nieuwe rapport laat zien dat klimaatinvesteringen in het mondiale Zuiden nog onvoldoende ten goede komen aan vrouwen en gemarginaliseerde groepen.
Lees verder