Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - IPCC-rapport presenteert een schrijnende catalogus over klimaatinvloeden

IPCC-rapport presenteert een schrijnende catalogus over klimaatinvloeden

Terwijl de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) hun harde rapport over klimaatinvloeden publiceert, vraagt ActionAid om een wereldwijd systeem dat de hardst getroffen landen helpt met het herstel van hun land na klimaatrampen.  

 
Amina Aden Salat, 70 jaar, uit Kenia was de trotse bezitter van 75 geiten maar vanwege de grote droogte zijn er nog maar 2 over. (c) Fridah Bwari/ActionAid

Nils Mollema, beleidsadviseur klimaatrechtvaardigheid bij ActionAid Nederland zegt:

Dit rapport legt opnieuw de pijnlijke waarheid op tafel. De landen die het minste hebben bijgedragen aan klimaatverandering krijgen de hardste klappen. Landen als Nederland, de VS en de rest van Europa weigeren om hun eerlijk aandeel bij te dragen aan het voorkomen van verdere klimaatverandering en het herstel van de schade die we nu al zien.” 

Nederland heeft relatief veel bijgedragen aan klimaatverandering en is ook kwetsbaar voor de gevolgen. Als er één land is in Europa die het voortouw zou moeten nemen dan is het wel Nederland. Daarom zou Nederland net als Schotland zelf een ‘Loss and Damage’ fonds moeten oprichten om verlies en schade aan te pakken en zich hard moeten maken om bij COP27 hier internationaal beleid voor te maken. 

‘’Een wereldwijd systeem dat steun biedt aan kwetsbare landen bij de nasleep van klimaatrampen had er al lang moeten zijn. De klimaatonderhandelingen in Egypte later dit jaar moeten nu eindelijk tot een overeenstemming leiden over een faciliteit die verlies en schade aanpakt.” 

Teresa Anderson, hoofd klimaatrechtvaardigheid bij ActionAid International zegt:  

‘’We weten dat de VS pogingen heeft gedaan om referenties naar ‘Loss and Damage’ uit de IPCC-tekst te verwijderen. Dit laat zien dat de regering van Biden de ogen sluit voor de realiteit van de klimaatcrisis en probeert de rest van de wereld ook te blinddoeken. Ze claimen klimaatleiderschap te tonen, maar doen alles om hulp voor hen die het ’t hardst nodig hebben te blokkeren. Dit is oneerlijk en schandelijk. 

De klimaatcrisis voedt één van de ergste droogterecords in de Hoorn van Afrika, waarbij 13 miljoen mensen in Ethiopië, Kenia en Somalië te kampen hebben met ernstige honger. ActionAid’s noodhulpteams werken samen met lokale partners om mensen te voorzien van levensreddend voedsel en water om weerstand te bieden tegen klimaatverandering. Vanwege de ernstige droogte die de regio in 2017 te voorduren kreeg, is er grootschalige hulp nodig om een catastrofale voedsel en ondervoeding crisis tegen te gaan.

Susan Otieno, Executive Director van ActionAid Kenya, zegt:

‘’De bevindingen van het IPCC-rapport klinken als een nachtmerrie, maar zijn de realiteit voor families in Kenia en het mondiale Zuiden. 

‘’We zijn elke dag gedwongen om de impact van klimaatverandering te overleven: ernstige droogte, water en voedseltekorten. Meer dan 1.4 miljoen dieren zijn verloren gegaan in de huidige droogte. Dit kost herders hun enige manier om hun families te onderhouden. We vrezen dat het binnenkort kinderen zullen zijn die overlijden aan de dorst en honger.”  

’Deze gemeenschappen, voornamelijk vrouwen en meisjes, staan aan de frontlinie van klimaatverandering. Zij hebben de oplossingen om landen klimaatbestendig te maken middels bijvoorbeeld duurzame agro-ecologische landbouwtechnieken die samenwerken met de natuur. Maar landen zoals Kenia hebben dringend support nodig van de rijkste landen die het meest hebben bijgedragen aan het opwarmen van de aarde, om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatrampen.’’