Home - Actueel - Eerlijk zakendoen - ActionAid blij met overeenstemming over IMVO-wetgeving maar zorgelijke afzwakkingen 

ActionAid blij met overeenstemming over IMVO-wetgeving maar zorgelijke afzwakkingen 

Er is alsnog overeenstemming bereikt over de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). De Europese-richtlijn voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, die bedrijven verplicht mensenrechten en milieu in hun waardeketens te beschermen. Zojuist is er in de Europese Raad na weken van onderhandelen, politieke spelletjes en stevige concessies ingestemd met deze belangrijke richtlijn. 

Onder druk van bedrijfslobby keerden grote EU-lidstaten als Duitsland, Frankrijk en Italië zich in de afgelopen weken tegen de CSDDD. Een ongebruikelijke soap speelde zich af in Brussel, terwijl er in december al een politiek akkoord werd bereikt over deze richtlijn. ActionAid is blij dat er toch een deal is bereikt binnen de Europese Raad.  

Deze wetgeving is hard nodig, want helaas zijn nog veel van de producten die wij hier consumeren en kopen gelinkt aan mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling in productielanden. De voorbeelden zijn er alom. Denk aan landroof voor de productie van palmolie in Guatemala. Kinderarbeid in kobaltmijnen voor onze mobiele telefoons in Congo. Of uitbuiting en seksueel geweld van textielarbeiders die onze (goedkope) kleding maken in Bangladesh.   

Dit akkoord is daarom een belangrijke stap voor mens en milieu wereldwijd. Maar dit nieuws wordt ook overschaduwd door teleurstellende afzwakkingen en grote concessies die de afgelopen weken zijn gedaan om tot een compromis te komen tussen EU-lidstaten. Uiteindelijk ten koste van de bescherming van de rechten van de vrouwen en gemeenschappen die nu geraakt worden door zulke schendingen door bedrijven.  

Zo is het aantal bedrijven dat onder de wet valt enorm afgezwakt, deze is nu beperkt tot enkel de allergrootste Europese bedrijven met meer dan 1000 medewerkers. Dat betekent een afname van maar liefst 70% van de reikwijdte van bedrijven in vergelijking met het akkoord dat in december 2023 werd bereikt, volgens voorlopige schattingen van SOMO. Daardoor valt maar zo’n 0,1 procent van de Nederlandse bedrijven onder de verplichting die de wet oplegt.  

Ondanks deze teleurstelling is het nu van groot belang dat het Europees Parlement snel instemt met de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Zoals Lara Wolters opriep na de blokkade twee weken geleden: mensenrechten zijn geen leuk extraatje of een nice-to-have. De bescherming van mensenrechten en milieu tegen de uitbuiting van bedrijven had nooit controversieel mogen zijn. Het is daarom nu aan het Europees Parlement om deze noodzakelijke wet over de eindstreep te trekken.