van de bevolking leeft onder de armoedegrens.
van de meisjes trouwt vóór haar 18e verjaardag.
van de mensen in Lesotho heeft niet voldoende te eten
Mede door klimaatverandering worden steeds meer mensen in Lesotho getroffen door klimaatgerelateerde rampen, zoals droogte en overstromingen. Klimaatfenomeen El Niño zorgt in Lesotho voor extreem weer. Aanhoudende droogte, heftige regenstormen en modderstromen hebben als gevolg dat oogsten mislukken en kuddes sterven. Dit is desastreus voor de landbouw in Lesotho. Inmiddels moet meer dan zeventig procent van de voedselwaren geïmporteerd worden.
De gevolgen van klimaatverandering treffen vrouwen extra hard. Maar liefst 60% van de vrouwen in Lesotho geeft aan dat ze door de aanhoudende droogte twee tot drie uur langer moeten lopen voor water. Hierdoor hebben vrouwen nog minder kans op een betaalde baan of om onderwijs te volgen. Veel vrouwen vertrekken naar de stad op zoek naar werk en een betere toekomst voor hun kinderen. Ze werken tegen een veel te laag uurloon onder zware omstandigheden als schoonmaker, als fabrieksarbeider of in de prostitutie. Meisjes worden vaak thuis gehouden om te helpen in het huishouden en worden jong uitgehuwelijkt.
“Toen ik jong was, was het land nog vruchtbaar,” vertelt Malekheto Mokoatle (niet op de foto). “Er groeide gras op de bergen en we konden hout verzamelen. Nu wordt het steeds droger. Als dit zo doorgaat, denk ik dat we over vijf jaar geen voedsel meer kunnen verbouwen.”
Net als vele andere boeren in Lesotho, hebben Malekhete en haar gezin niet voldoende te eten vanwege aanhoudende droogte. Hierdoor mislukten de oogsten het afgelopen jaar en loopt het gezin belangrijke inkomsten mis. “Ik ben bang dat mijn kinderen niet voldoende gezond eten krijgen. Ze gaan ook niet meer naar school, omdat ik het schoolgeld en de uniformen niet kan betalen.”
Malekheto wordt door ActionAid geholpen met het aanleggen van een irrigatiesysteem, waardoor ze nu weer voldoende eten kan produceren. “Met de steun van ActionAid kunnen we irrigatiesystemen aanleggen voor de landbouw. Dat is belangrijk, want het grootste probleem voor onze gewassen is water.”
Dankzij een succesvol samenwerkingsverband tussen ActionAid, WorldVision en ECHO ontvingen 15.850 mensen in de districten Thaba Tseka, Mokhotlong, Qachasnek and Quthing in 2016 en 2017 voedselhulp na droogte door El Niño
In november 2016 ondersteunde ActionAid, samen met partner WorldVision, 32.970 mensen in Lesotho met financiële hulp voor voedsel - de snelste manier om veel mensen te bereiken en logistieke problemen te omzeilen. Nadat de eerste nood voorbij is, werkt ActionAid aan structurele oplossingen. Zo geven we ook in Lesotho trainingen in klimaatbestendige landbouw.
ActionAid werkt sinds 2004 in Lesotho. Vanuit meerdere locaties werken we nauw samen met lokale partnerorganisaties die over veel kennis en ervaring beschikken als het gaat om landbouw en landgebruik.
Pagina aangepast op 5 juli 2019