Home - De impact van onbetaalde zorg en huishoudelijk werk   

"Voordat ik deelnam aan ActionAid's project, leek mijn werk geen begin of einde te hebben"

Sandhya Limbu (31), Nepal
© NayanTara Gurung Kakshapati/ActionAid
Wereldwijd nemen vrouwen drie keer zoveel onbetaalde zorgtaken op zich als mannen. Dit omvat de zorg voor kinderen, zieken en ouderen, huishoudelijke taken zoals koken, water verzamelen en zelfvoorzienende landbouw. De armste vrouwen ter wereld worden het zwaarst getroffen door de last van onbetaald werk. Dit komt door de afwezigheid van goede publieke voorzieningen die hen kunnen ondersteunen, zoals gezondheidszorg en schoon water.
  • 3/4

    van alle onbetaalde zorgtaken worden door vrouwen gedaan.

  • $ 9 MLD

    zouden vrouwen in ontwikkelingslanden verdienen als hun loon en toegang tot werk gelijk zou zijn aan dat van mannen.

  • 4 jaar

    werkt een vrouw in haar leven méér dan een man, inclusief onbetaalde zorgtaken.

Dubbele belasting

Steeds meer vrouwen hebben een betaalde baan, maar de hoeveelheid onbetaalde zorg waarmee ze thuis worden geconfronteerd, neemt daardoor niet af. Hierdoor hebben veel vrouwen te maken met een dubbele zorglast van werk binnen en buiten het huis. Als betaalde en onbetaalde werkuren worden gecombineerd, werken vrouwen in bijna alle landen meer dan mannen.

Vier jaar langer werken

Een jonge vrouw die nu op de arbeidsmarkt komt, zal vier jaar langer werken dan haar mannelijke tegenhanger, vanwege het in evenwicht houden van betaald werk en onbetaalde zorgtaken. Door tijd en energie die besteed wordt aan zorg is er misschien niet genoeg tijd over voor goed betaald werk, studie, opkomen voor hun rechten of voor rust en vrije tijd.

“Ik deed echt alles!”

De 29-jarige Hajara Saleh uit Nigeria worstelde tot voor kort met een enorme berg aan huishoudelijke werkzaamheden. Naast de zorg voor haar eigen gezin ontfermde ze zich tegelijkertijd over haar schoonouders. De gevolgen voor haar gezondheid waren groot; ze werkte zo hard dat ze lichamelijke klachten kreeg en zelfs een aantal keer in het ziekenhuis belandde. “Ik deed echt alles!” vertelt ze. “Water halen, koken, wassen, naar de markt… en daarnaast zorgde ik voor mijn drie kinderen.” Het Unpaid Care Work programma van ActionAid zorgde er uiteindelijk voor dat de man van Hajara haar ging helpen in het huishouden. “Na de bijeenkomsten van het project kon ik er voor het eerst met mijn man over praten. Hij begreep eindelijk hoe zwaar het voor mij was.”

Hajara werkte zo hard dat haar gezondheid er onder leed. Ze belandde zelfs een aantal keer in het ziekenhuis. @ ActionAid

Sociale normen

Dit betekent dat niet-betaalde zorgverantwoordelijkheden ook de keuzes van vrouwen beperken in het soort werk dat ze krijgen, waardoor ze vaak gedwongen worden tot informele, part-time of laagbetaalde banen. Dit wordt vaak versterkt door sociale normen en percepties over de rol die vrouwen in het gezin en in de samenleving in het algemeen zouden moeten spelen.

Financiëel afhankelijk

Als gevolg hiervan zijn veel vrouwen financieel afhankelijk van mannelijke partners of familieleden. Dit kan de keuzes beperken die een vrouw heeft, inclusief haar vermogen om een ​​gewelddadige partner te verlaten. Het leven van vrouwen wordt beïnvloed door de last van onbetaalde zorg op elke leeftijd. Oudere vrouwen werken langer en meisjes worden van school gehaald om huishoudelijke taken te doen, waardoor hen het recht op onderwijs wordt ontnomen.

Help vrouwen een betere toekomst op te bouwen >>

Dit doet ActionAid

  • ActionAid ondersteunt vrouwengroepen overal ter wereld om campagne te voeren voor gelijke lonen en een veilige werkomgeving.

  • ActionAid geeft vrouwen voorlichting over hun rechten en training over hoe ze deze kunnen opeisen.

  • ActionAid zet zich in voor onderwijs voor meisjes – niet alleen een fundamenteel mensenrecht, maar ook een belangrijk onderdeel van de economische empowerment van vrouwen.

  • We doen onderzoek naar de link tussen onbetaalde zorgtaken, mensenrechten en armoede. In het rapport Making Care Visible dragen we oplossingen aan.

Pagina aangepast op 19 maart 2020