van de bevolking leeft onder de armoedegrens
van de meisjes zit op de middelbare school
van de meisjes trouwt voor haar 18e verjaardag
Daarnaast heeft Sierra Leone een van de laagste niveaus van geletterdheid ter wereld en is de kwaliteit van onderwijs laag. Hoewel het aantal kinderen dat naar school gaat stijgt, blijft de schooluitval hoog. Vooral meisjes stoppen voortijdig met school omdat ze thuisgehouden worden om bijvoorbeeld mee te helpen in het huishouden, of om op jonge leeftijd te trouwen. Slechts 37% van de meisjes gaat naar de middelbare school.
Verder maakt de overheid zich schuldig aan grootschalige landovereenkomsten met (buitenlandse) investeerders. Het gaat vooral om mijnbouwprojecten en grootschalige landbouw, aangezien dit een grote inkomstenbron is. De overeenkomsten gaan gepaard met gedwongen uitzettingen, vernietiging van landbouwgrond en ernstige milieuvervuiling.
Umu (13) kreeg training van ActionAid en is nu voorzitter van een Girls Club in Sierra Leone. Elke week komen de meiden bij elkaar om de problemen te bespreken waar ze tegenaan lopen.
“Sommige meisjes mogen niet naar school omdat hun ouders het schoolgeld niet kunnen betalen. Anderen worden uitgehuwelijkt of raken zwanger. Maar wij vinden dat meisjes net zoveel recht hebben op onderwijs als jongens. We zijn nu bezig met het opzetten van een radioprogramma, zodat we meer mensen hiervan kunnen overtuigen.”
Umu is zelf het schoolvoorbeeld van de leergierigheid van meisjes. “Ik ga vaak naar de bibliotheek en tijdens de pauze neem ik altijd mijn boeken mee. Mijn favoriete vak is Engels.” Vorig jaar was ze op drie na de beste van haar klas bij de examens. Help meisjes zoals Umu om naar school te gaan >>
Het aantal nieuwe leerlingen op scholen steeg met 10.000 in drie jaar tijd, dankzij de voorlichtingscampagne over het recht op onderwijs. De campagne was een samenwerking tussen ActionAid en Unicef.
Als gevolg van de onderwijsprogramma's gingen meer meisjes naar school, stegen de cijfers en behaalden meer leerlingen (en meer meisjes) hun examen. Lees meer over het project in het Kono-discrict >
Meer dan 500.000 mensen in Sierra Leone en Liberia ontvingen hulp of voorlichting tijdens de Ebola-crisis.
Honderden meisjes richtten hun eigen Girls Club op, na een voorlichtingscampagne van ActionAid.
Naar aanleiding van Broken Promises, een publicatie die landroof rondom een biobrandstofproject rapporteerde, werd een deel van de grond teruggeven aan de lokale boeren.
Op initiatief van ActionAid bogen 14 landen, waaronder Sierra Leone, zich over regelgeving rondom mijnbouw. In 2016 groeide dit uit tot een wetsvoorstel, die vervolgens werd aangenomen door de Afrikaanse Unie. Lokale gemeenschappen kunnen nu aanspraak maken op hun recht op land en natuurlijke hulpbronnen.
In 2017 werden in Kono, Sierra Leone, drie Violence Against Girls Clubs opgericht, waar 150 meisjes training krijgen om op te komen voor het recht op onderwijs en veiligheid in en rondom school. Tien meisjes, die niet naar school gingen vanwege geweld, een huwelijk of tienerzwangerschap zijn door hun deelname aan de club weer teruggekeerd naar school.
ActionAid werkt sinds 1988 in Sierra Leone. We werken nauw samen met partnerorganisaties, waaronder:
Pagina aangepast op 4 april 2019