van de meisjes tussen 15 en 19 jaar is besneden
kinderen sterft voor hun 5e levensjaar
van de meisjes trouwt voor haar 18e verjaardag
De gevolgen van klimaatverandering zijn groot. Oogsten mislukken en er heerst honger en ondervoeding. Om de paar jaar treedt het natuurverschijnsel El Niño op, waardoor regelmatig periodes van droogte en acute hongersnoden ontstaan. De hongersnood van 2011 veroorzaakte naar schatting 250.000 doden. Aanhoudende droogte in 2017 en 2018 zorgt ervoor dat bijna 700.000 mensen lijden aan voedseltekorten. Miljoenen mensen zijn hun huizen ontvlucht en gedwongen om grote afstanden af te leggen op zoek naar voedsel.
Meisjesbesnijdenis (FGM) is een schrikbarend groot probleem in Somaliland. Maar liefst 98% van de meisjes tussen de 15 en 19 jaar is besneden. Het gebruik zit diepgeworteld in de cultuur. Ouders willen de eer van de familie hoog houden. Jongens groeien op met het idee dat meisjes besneden horen te zijn. Meisjes zelf zijn bang buitengesloten te worden als ze weigeren. Meisjesbesnijdenis veroorzaakt allerlei gezondheidsproblemen, niet in het minst vanwege de extreem pijnlijke en traumatische ervaring.
Fatima (54) uit Somaliland werd besneden toen ze slechts 6 jaar oud was. Het had grote gevolgen voor de rest van haar leven. “Ik heb veel infecties gehad en mijn menstruaties, bevallingen en huwelijksnacht gingen gepaard met verschrikkelijke pijnen.”
Dankzij een training van ActionAid zet Fatima zich nu in om andere vrouwen voor hetzelfde leed te behoeden. Ze geeft voorlichting in afgelegen dorpen om de schadelijke gevolgen van meisjesbesnijdenis bespreekbaar te maken. En met succes! “Zodra ouders weten wat de risico’s zijn, zeggen ze: ‘Fatima raadt het af, dus we doen het niet.’ Voor de zekerheid hou ik toezicht via mensen in de omgeving. Veel meisjes blijken inderdaad niet te worden besneden en gaan naar school. Zo veranderen langzaam maar zeker de bestaande denkbeelden.”
Shamsa (50) uit Somaliland moest rondkomen van 1,50 dollar per dag. Hiervan kon ze haar kinderen slechts twee keer per dag maïspap geven.
Van ActionAid kreeg ze een lening van 300 dollar, waarvan ze tien schapen kocht. Ze bracht de dieren groot en verkocht ze met winst op de markt. Hierdoor kon ze het eerste deel van de lening terugbetalen en nieuwe schapen kopen. Haar kinderen krijgen nu groenten en twee keer per week geitenvlees.
Shamsa voelde zich enorm trots toen ze winst maakte met de verkoop van haar schapen. Het hielp haar te overleven toen El Niño haar land trof. Ze is nu voorzitter van een vrouwengroep die andere moeders helpt met een lening. Zo helpt ze ook andere vrouwen om te overleven in tijden van hongersnood.
in Afrika hielpen we tussen 2015 en 2019 om meer weerstand te bieden aan meisjesbesnijdenis.
Om voedseltekorten in de toekomst te voorkomen, investeert ActionAid in kleinschalige landbouw. Daarnaast wordt er campagne gevoerd om het beleid van overheden en bedrijven structureel te veranderen en landroof tegen te gaan.
waarvan de helft meisjes, kregen voorlichting over hun rechten, meisjesbesnijdenis, hygiëne en sanitaire voorzieningen.
ActionAid's focus bij noodhulp ligt op kwetsbare groepen, zoals alleenstaande moeders, zwangere vrouwen en kinderen. We verstrekken voedsel, water en hygiëne kits tegen leningen, en installeren waterputten op centrale plekken.
uit 35 gemeenschappen erkennen nu de schadelijke gevolgen van meisjesbesnijdenis en hebben het probleem openlijk besproken.
ActionAid werkt samen met lokale organisaties en gemeenschappen om structurele en duurzame verandering te realiseren. Het project om de praktijk van meisjesbesnijdenis tegen te gaan wordt bovendien mogelijk gemaakt door de ASN Foundation.
Pagina aangepast op 18 april 2019