Home - Actueel - Duurzame aarde - Landrechten - Barbara van Paassen bezoekt de Wangari Maathai Foundation

Barbara van Paassen bezoekt de Wangari Maathai Foundation

Vandaag ontmoette ik samen met andere collega’s van ActionAid een bijzondere vrouwengroep in Kiambu, Kenia. Deze vrouwen hebben zich verenigd om gezamenlijk voedsel te verbouwen en Eucalyptus planten te kweken. Alles is bestemd voor de verkoop. Zij ondersteunen elkaar waar nodig en sparen samen voor essentiële uitgaven als dekens. Ook delen ze veel spullen, zodat niet iedereen die zelf hoeft te kopen. Een echte ‘deeleconomie’ waarover ook in Europa steeds meer wordt gesproken.

Zowel moslima’s als christelijke vrouwen zijn onderdeel van deze groep, wat heel bijzonder is in dit verdeelde land. Het was indrukwekkend te zien welke duurzame landbouwtechnieken ze gebruiken en hoe goed ze samenwerken.

Hoe kwam ik hier terecht? Samen met ActionAid collega’s van over de hele wereld zijn we deze week in Nairobi, om onze campagnes voor de komende jaren te plannen, van elkaar te leren en nog meer samen te kunnen werken. Ter inspiratie mochten we op bezoek bij de Wangari Maathai Foundation. Deze stichting komt op voor vrouwenrechten en voedselzekerheid in Kiamba County, vlakbij Nairobi. In dit dichtbevolkte, maar toch rurale gebied worden steeds meer huizen neergezet. Dit maakt het voor de lokale bevolking lastiger bij hun land te komen en voedsel te produceren.

Kitchen gardens

Maathai informeert – net als ActionAid in andere gebieden doet – vrouwen over hun (land)rechten. Deze stichting ondersteunt gezinnen en vrouwengroepen ook bij het verbeteren van zogeheten ‘kitchen gardens’: een soort grote moestuinen die uitgaven aan voedsel kunnen besparen. Hoewel de context totaal anders is, zijn er interessante paralellen met de voedselbeweging in Europa te zien. Ze werken in Kiambu zelfs met een soort ‘vertical gardening’ (in dit geval grote zakken met gaten waarin groenten groeien), helemaal hip in Nederland. Ook promoten ze ‘verloren groenten’, die veel voedzamer zijn dan mais, brood en rijst.

Veel overheden en donoren zouden juist met dit soort lokale initiatieven meer rekening kunnen houden, en er zelfs nog een hoop van kunnen leren. Daarom zet ActionAid zich ook in Kenia hard in om vrouwenrechten, landrechten en duurzame, inclusieve voedselvoorziening op lokaal én nationaal niveau in te voeren.

#LandFor communities! Not for grabs!

Steun onze campagne tegen landroof

Klik hier