Home - Actueel - Eerlijk zakendoen - ActionAid in de Tweede Kamer: rondetafel over ’t VN-verdrag Mensenrechten & Bedrijfsleven

ActionAid in de Tweede Kamer: rondetafel over ’t VN-verdrag Mensenrechten & Bedrijfsleven

Afgelopen week was ActionAid aanwezig in de Tweede Kamer om te spreken over het VN-verdrag Mensenrechten & Bedrijfsleven met Kamerleden. Wij hielden daar een pleidooi voor vrouwenrechten. Ook andere maatschappelijke organisaties als Milieudefensie, SOMO, IUCN NL en MVO platform waren aanwezig. Tony Chocolonely’s van de duurzame chocola, VNO NCW de Nederlandse werkgeversorganisatie en Prof.dr.mr Nicola Jägers waren aanwezig om respectievelijk het bedrijfsleven en academici te vertegenwoordigen. Het gesprek vond plaats in de vorm van een rondetafel, waarbij de verschillende deelnemers eerst hun visie op het verdrag mochten geven en waarna de Kamerleden vragen stelden.
 

Een grensoverschrijdend verdrag: een historische kans voor de SDGs, mensenrechten & gendergelijkheid

ActionAid was aanwezig om te pleiten voor een ambitieuze inzet van de Nederlandse overheid voor dit verdrag. Wanneer dit verdrag wordt afgesloten zal het mensenrechtenschendingen door bedrijven voorkomen en toegang tot recht voor slachtoffers verbeteren. Nederland zet zich binnen de Europese Unie in voor dit verdrag maar helaas laat de EU het afweten op het internationale toneel van de Verenigde Naties. Dit is jammer want Nederland en de EU zouden juíst het verschil kunnen maken voor dit verdrag. ActionAid ziet het verdrag namelijk als een kans om de Duurzame Werelddoelen (“SDGs”) te realiseren en mensenrechten en gendergelijkheid te bevorderen. Hoe Nederland ervoor kan zorgen dat dit verdrag ook werkt voor vrouwen, lees je in onze position paper.

De rondetafel: goede aanwezigheid vanuit de Kamer & relevante vragen

De rondetafel werd goed bezocht: Kamerleden van de linker tot rechterflank van de Tweede Kamer waren aanwezig en stelden relevante vragen. Zo vroeg Kirsten van den Hul, PvdA-Kamerlid, zich af of het überhaupt mogelijk is om de Duurzame Werelddoelen te behalen zonder dit verdrag. Mahir Alkaya, Kamerlid voor de SP, ontlokte van VNO NCW de toezegging dat ze best vóór dit verdrag zijn, mits meer landen meedoen aan de onderhandelingen. Ook waren de Kamerleden benieuwd hoe het eraan toegaat bij de onderhandelingen in Genève en wat de inzet van Nederland zou moeten zijn. ActionAid werd specifiek gevraagd naar de zorgen die o.a. minister Kaag (Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking) en VNO NCW hebben over de staat van het verdrag, de vele definities en bepalingen die nog onduidelijk zijn. Ook ActionAid ziet dat er nog veel werk moet worden verzet voor een effectief, feministisch verdrag – maar wegkijken is geen oplossing. Dit jaar lukte het landen als Mexico, Zuid-Afrika en Spanje om een gender paragraaf op te laten nemen in het verdrag. Ook Nederland zou op deze manier invloed uit kunnen oefenen, mits zij meedoet aan de onderhandelingen! (Zie onze aanbevelingen voor een feministisch verdrag hier).

Volgende stappen

Ter afsluiting gaf ActionAid 4 aanbevelingen om de verdragsonderhandelingen een duwtje in de rug te geven: 1. Eén keer per jaar onderhandelen is onvoldoende. Nederland moet ervoor zorgen dat landen vaker bij elkaar komen. 2. Nederland moet ervoor zorgen dat de EU officieel meeonderhandelt. Als ze de EU blijft twijfelen moet Nederland het zelf doen. 3. Zet de diplomatie in om te zorgen dat meer landen meedoen met de onderhandelingen en 4. Werk de inhoudelijke vraagstukken verder uit.

Lees onze position paper hier!