Home - Actueel - Ongelijkheid - ActionAid herdenkt en viert Keti Koti op 1 juli

 

Op 1 juli is het Keti Koti ofwel Dia di Abolishon. Het is de dag waarop we vieren dat de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden werd afgeschaft. Hoewel dit officieel gebeurde op 1 juli 1863, duurde het nog zeker 10 jaar voordat alle tot slaaf gemaakten écht vrij werden. Het is een belangrijke dag in de strijd voor gelijke rechten in ons land. Maar ook een dag die pas het begin betekende van een generaties durend gevecht om tot als volwaardig te worden gezien. Een strijd die zwarte mensen en mensen van kleur in Nederland nog steeds moeten voeren.

In solidariteit met hen, en om het belang te onderstrepen van Keti Koti als nationale feestdag, geven wij onze collega’s op 1 juli een dag vrij. Maar deze vrije dag is geen dag vrij van verantwoordelijkheden. Onze collega’s krijgen een vrij in te vullen dag, om op hun eigen manier stil te staan bij en te leren over ons slavernijverleden. Daarom hebben we tips verzameld voor boeken, podcasts en evenementen, zodat onze collega’s zich kunnen verdiepen in de geschiedenis van Keti Koti en het Nederlands kolonialisme. De Black Archives hebben een nog uitgebreidere lijst gemaakt!

Als organisatie hebben we wortels in de Anti-Apartheidsbeweging. Maar dat maakt ons niet vrij van onbewuste vooroordelen. Een van onze 10 feministische leiderschapsprincipes is het (h)erkennen van en werken aan je vooroordelen. Zolang etnische groepen en andere minder-gepriviligeerde groepen de nadelen ondervinden van ons (onbewuste) racisme, is er een strijd te winnen en moeten we aan onszelf blijven werken. Zeker voor een organisatie als de onze, die veel werkt met mensen en vrouwen in het mondiale Zuiden. Door stil te staan bij een belangrijke dag als Keti Koti, stimuleren we onszelf om onze eigen blinde vlekken actief te bevragen.

Dingen die je kan doen op Keti Koti

We wensen iedereen een bedachtzaam en fijn Keti Koti.

 

* Heri Heri is een maaltijd die bestaat uit verschillende aardvruchten en wordt vaak gegeten met een gekookt ei en bakkeljauw. Het vindt zijn oorsprong in de tijd van slavernij, toen tot slaaf gemaakten maar 1 maaltijd per dag kregen, die voedzaam genoeg moest zijn om de hele dag op te kunnen werken. Nu staat het symbool voor verbroedering en worden door het hele land gratis maaltijden verstrekt, vaak met randprogrammering om meer aandacht te creëren voor het slavernijverleden van Nederland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door creative agency KIP Republic, dat zich al jaren inzet voor meer aandacht voor Keti Koti!