Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - ActionAid steunt nieuwe klimaatzaak tegen ING

ActionAid steunt nieuwe klimaatzaak tegen ING

Na Shell is nu ING aan de beurt om zich in de rechtbank te verantwoorden voor hun aandeel in de klimaatcrisis. Afgelopen vrijdag 19 januari kondigde Milieudefensie een nieuwe klimaatzaak aan na de succesvolle rechtszaak tegen Shell. ActionAid was één van de mede-eisers in de zaak tegen Shell, en steunt ook deze rechtszaak.

Waarom ING

Fossiele bedrijven als Shell zijn niet de enige die verantwoordelijkheid dragen voor het veroorzaken van klimaatverandering. Ze kunnen dit namelijk niet zonder de miljarden die ze krijgen van grote banken zoals ING. De keuze voor ING is logisch, omdat ING:

  • de grootste bank van Nederland is;
  • het meeste geld in vervuilende bedrijven steekt van alle Nederlandse banken;
  • tientallen miljarden investeert in bedrijven die de klimaatcrisis verergeren;
  • en daarmee in 2022 ongeveer net zo veel uitstootte als Zweden (61 megaton).

Door grote vervuilers te ondersteunen draagt ING bij aan gevaarlijke klimaatverandering wereldwijd. Dit moet stoppen! Daarom stapt Milieudefensie nu opnieuw naar de rechter en ondersteunen wij als ActionAid deze rechtszaak van harte.

De eis aan ING

Milieudefensie wil dat ING zijn totale uitstoot met de helft terugbrengt. En dat ING zijn samenwerking stopt met vervuilende bedrijven die onze toekomst in gevaar blijven brengen. Dat zijn grote bedrijven die geen goed klimaatplan hebben, en olie- en gasbedrijven die nog steeds doorgaan met uitbreiding van hun projecten.

Terugblik op de klimaatzaak tegen Shell

In een historische overwinning voor mens en planeet bepaalde de rechter in haar uitspraak van de klimaatzaak tegen Shell dat de fossiele brandstofgigant zijn CO2-uitstoot in 2030 netto 45% moet verminderen ten opzichte van de uitstoot in 2019.

Samen met Milieudefensie was ActionAid is één van de zeven milieu- en mensenrechtenorganisaties en ruim 17.000 mede-eisers, die juridische stappen ondernamen tegen Shell.

Deze historische uitspraak was een enorme overwinning voor gemeenschappen in het Zuiden, met name vrouwen en meisjes, die het hardst worden getroffen door de klimaatcrisis.

De uitkomst was een sterk signaal naar vervuilers dat ze niet meer weg kunnen komen met het aanrichten van schade aan levens. Het was ook de eerste keer in de geschiedenis dat een rechter een bedrijf aansprakelijk heeft gesteld voor het veroorzaken van de klimaatcrisis.

  

Waarom een klimaatzaak tegen ING belangrijk is vanuit internationaal perspectief

ActionAid heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de financiële stromen van banken op het gebied van fossiele brandstoffen en grootschalige industriële landbouw. Daaruit werd duidelijk dat het geld in de wereld de verkeerde kant op stroomt. Europese geldstromen sluizen veel meer geld naar de oorzaken van klimaatverandering in het Mondiale Zuiden dan naar de oplossingen.

Banken beweren vaak dat ze klimaatverandering aanpakken, maar door hun financiering van fossiele brandstoffen en industriële landbouw worden gemeenschappen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika geconfronteerd met landroof, ontbossing, watervervuiling en klimaatverandering.

In de zeven jaar sinds de ondertekening van het Parijs Akkoord hebben Europese banken 327 miljard dollar (281 miljard euro) gestoken in fossiele brandstoffen en industriële landbouw in het mondiale Zuiden. Dat is vier keer zoveel als EU landen in daadwerkelijke klimaatfinanciering hebben verstrekt aan landen in mondiale Zuiden. ING en Rabobank zijn de meest vervuilende banken in NL en verstrekten 21,14 miljard dollar en 13,56 miljard dollar respectievelijk.

Banken zoals ING moeten de schade erkennen die ze aanrichten aan de gemeenschappen en de planeet. Ze moeten dringend stoppen met het financieren van de vernietiging die wordt aangericht door fossiele brandstoffen en de industriële landbouw. Banken moeten juist investeren in klimaatoplossingen.

Doe mee en word mede-eiser in de klimaatzaak van Milieudefensie tegen ING!