Home - Landen - Oeganda

"Dankzij ActionAid ben ik sterker geworden - als boerin en als vrouwenrechtenactivist."

Lees Ayets verhaal
Ayet Margret (37) uit Oeganda werd vroeger mishandeld door haar man maar komt nu op voor de rechten van vrouwen. © ActionAid

Oeganda

Oeganda is de laatste decennia een relatief politiek stabiel land dat economische groei doormaakt onder president Museveni. Toch leeft meer dan 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens – veelal boeren op het platteland. Daarnaast worden in Oeganda op grote schaal mensenrechten geschonden en werd het land de afgelopen jaren geteisterd door overstromingen en droogte.
  • 16%

    van de vrouwen in Oeganda hebben landrechten.

  • 265 mln

    dollar loopt de Oegandese overheid elk jaar mis door belastingontwijking door multinationals.

  • 42%

    van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Het is voor (internationale) land- en mijnbouwbedrijven makkelijk om lokale boeren van hun land te verdrijven, omdat landrechten – vooral voor vrouwen – slecht zijn geregeld in Oeganda. Dit brengt de lokale bevolking in een afhankelijke en onzekere positie. Daarnaast heeft de grootschalige grondstoffenwinning een schadelijk effect op het milieu.

Vrouwen zijn ook op andere gebieden kwetsbaarder door de achtergestelde positie waarin zij verkeren. Ze gaan minder vaak naar school, hebben minder rechten en zijn vaker slachtoffer van geweld. Daarom ligt onze focus bij al ons werk op het verbeteren van de positie van vrouwen.

“15.000 vrouwen zijn nu economisch zelfstandig”

Vorig jaar ging ActionAid van start met een nieuw zadenproject in Oeganda. In verschillende regio’s werden leenstelsels opgezet waar boerinnen zaden van elkaar konden hergebruiken. Na anderhalf jaar is het project al sterk uitgebreid. Harriet Gimbo, directeur van ActionAid Oeganda, vertelt over het succes.

“Het project is onderdeel van de zogenoemde ‘REFLECT-Circles’ die in 2002 van start gingen. Uit gesprekken met gemeenschappen bleek dat vaak te weinig zaaigoed was, waardoor de oogst achterbleef. We gingen op zoek naar een duurzame manier om zaden te verstrekken aan boerinnen, omdat zij als vrouw zelden in aanmerking komen voor landbouwsteun. Een leenstelsel bleek de oplossing.

Voor ruim 15.000 vrouwen is het leven drastisch veranderd. Niet alleen produceren zij nu voldoende voedsel voor hun gezin. Ze zijn ook economisch zelfstandig. Verder zijn de bewoners niet langer afhankelijk van dure of genetisch gemodificeerde zaden. Ze testen zelf welke zaden zonder kunstmest kunnen groeien en het best bestand zijn tegen droogte, en recyclen deze binnen de gemeenschap. Iedere oogst levert weer nieuwe zaden op, waardoor steeds meer bewoners zich kunnen aansluiten. Inmiddels hebben we 9 leenstelsels opgezet. We zijn hard op zoek naar financiering om het project uit te breiden naar 5 andere gemeenschappen.”

Dundo Victoria (60) zag haar oogst stijgen na deelname aan het zadenproject. De zaden zijn bestand tegen droogte en worden binnen de gemeenschap gerecycled. © ActionAid

Dit doet ActionAid

  • Vrouwenrechten
    ActionAid moedigt vrouwen aan om hun eigen bedrijf te starten en zo hun eigen inkomen te verdienen met behulp van trainingen over ondernemersvaardigheden. We focussen daarbij op de arme vrouwen op het platteland. Door landbouwtrainingen kunnen zij de oogst vergroten, voedsel op tafel zetten voor hun gezin, en van de winst hun kinderen naar school laten gaan. Lees meer over ons werk voor vrouwenrechten

  • Duurzame aarde
    ActionAid voert campagne om de (internationale) drijfveren tegen landroof tegen te gaan. We zetten ons in voor regelgeving die mens en milieu beschermt, en steunen lokale activisten die autoriteiten ter verantwoording roepen zodra rechten in het geding zijn. Lees meer over ons werk voor een duurzame aarde

  • Eerlijke economie
    Ontwikkelingslanden lopen elk jaar miljarden aan inkomsten mis door belastingontwijking door multinationals. Inkomsten die hard nodig zijn voor publieke voorzieningen, zoals scholen en ziekenhuizen. ActionAid voert daarom campagne tegen belastingontwijking in onder meer Oeganda. Lees meer over ons werk voor een eerlijke economie.

Enthousiast over ons werk?

Help mee

Een greep uit onze resultaten in Oeganda

  • 60 landen

    REFLECT, ActionAid's project voor volwassenenonderwijs, heeft haar oorsprong in Oeganda en wordt tegenwoordig door bijna 350 organisaties in meer dan 60 landen toegepast.

  • 15,000 vrouwen

    Meer dan 15,000 vrouwen hebben tot nu toe geprofiteerd van het duurzame zadenproject.

  • 30 groepen

    ActionAid’s project Public Finance for Agriculture ontving een beurs van de Gates Foundation. Het project betrekt boerencoöperaties en vrouwengroepen uit vier landen, waaronder Oeganda, bij overheidsbeslissingen op verschillende niveaus. Dertig groepen nemen nu deel aan bijeenkomsten van bijvoorbeeld de Afrikaanse Unie, waardoor zij betrokken worden bij beslissingen die hen aangaan.

  • 14 landen

    Oeganda is één van de veertien landen waarmee ActionAid werkte aan modelwetgeving voor de mijnbouw. Dit unieke wetsvoorstel is in samenwerking met lokale gemeenschappen en werkgroepen van de Afrikaanse Unie ontwikkeld, en zal als deze wordt geïmplementeerd, veel sterker zijn dan het vrijblijvende systeem van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een geweldige stap voor milieu en mensenrechten in Oeganda.

  • 2.821.909 handtekeningen

    In 2016 voerde ActionAid, samen met partners uit het Tax Justice Network, campagne tegen belastingontwijking. In Oeganda kreeg de actie een overweldigende respons: in slechts één week ondertekenden 2.821.909 Oegandese burgers de petitie.

  • Landuitzettingen in Kyangwali

    In 2013 werden 60.000 mensen in de Kyangwali provincie hardhandig uitgezet van hun land om meer plaats te maken voor een vluchtelingenkamp. ActionAid stond in voor de inwoners van de Kyangwali provincie en gaf trainingen in geweldloos verzet. Door deze trainingen konden de inwoners tegen de landuitzetting opstaan. Ze protesteerden bij het kantoor van de premier van de Oegandese regering. Als gevolg van deze beweging heeft het parlement in november 2018 besloten om de uitbreiding van het vluchtelingenkamp onmiddellijk stop te zetten. Een groot succes!

  • Leiderschapstrainingen

    In Albertine, Oeganda, werden door ActionAid en partners vier leiderschapstrainingen gegeven aan lokale gemeenschapsleiders en lokale activisten. In totaal werden in 2018 53 mensen getraind over activisme en manieren om op te komen voor landrechten.

  • Bewust van landrechten

    In 2018 werden met behulp van ActionAid in totaal achttien radio talkshows gehouden over landrechten, waardoor nu meer mensen zich bewust zijn van hun landrechten.

Lokale partners

ActionAid werkt sinds 1982 in Oeganda. De laatste jaren werken we samen met meer dan tweehonderd partnerorganisaties. Samen steunen we op dit moment meer dan 260.000 gezinnen. We werken onder meer samen met de onderstaande partnerorganisaties:

ActionAid partner FIDA Uganda
ActionAid partner Uganda Land Alliance
LASP Network Uganda is een lokale partner van ActionAid in Oeganda
SEATINI is een lokale partner van ActionAid in Oeganda
The Civil Society Budget Advocacy Group (CSBAG) is een partner van ActionAid in Oeganda
Unwanted Witness is een partner van ActionAid in Oeganda
Tax Justice Alliance is een lokale partner van ActionAid in Oeganda
Global Rights Alert Uganda is een lokale partner van ActionAid in Uganda
Transparency International Uganda is een partner van ActionAid in Oeganda
Platform for Labour Action is een partner van ActionAid in Oeganda

Pagina aangepast op 5 april 2019