Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - IPCC-klimaatrapport ‘moet de trigger worden die de wereld beweegt van moeizame acceptatie naar snelle actie’

IPCC-klimaatrapport ‘moet de trigger worden die de wereld beweegt van moeizame acceptatie naar snelle actie’

Het VN-klimaatpanel (IPCC) presenteert vandaag hun zesde evaluatierapport. Hierin staat de laatste stand van zaken op het gebied van klimaat, klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Met de publicatie van dit rapport wordt de noodzaak om nú te handelen, nog groter.

Teresa Anderson, Global Lead Klimaatrechtvaardigheid bij ActionAid Internationaal, zegt:

“Er is een overvloed aan bewijs dat de gevolgen van klimaatverandering vele malen erger zijn dan is voorspeld. Het aantal mensen dat hierdoor wordt geraakt is meer dan verwacht, het gaat hier om miljarden mensen. Dit laat de urgentie zien waarmee de VN gevolg moet geven aan de historische beslissing om een nieuw klimaatschadefonds op te zetten die gemeenschappen helpt, die getroffen zijn door klimaatverandering.

Dit rapport moét de trigger worden die de wereld doet switchen van moeizame acceptie naar snelle klimaatactie. Het is duidelijk dat de fossiele industrie hier voornamelijk verantwoordelijk voor is en dat overheden in actie moeten komen.

Te lang hebben de vage beloftes van technofixes of carbon offset de grootste vervuilers de kans gegeven ons aan het lijntje te houden. Genoeg is genoeg. We hebben maar een hele kleine kans om de opwarming van de aarde tot 1.5°C te beperken, desastreuze klimaatafbraak te vermijden en miljarden mensen te beschermen. Dat kan alleen maar als overheden dit rapport behandelen als een duidelijk mandaat voor dappere actie.”

Op Vanuatu, een eiland in de Stille Oceaan, worden inwoners op dagelijkse basis geconfronteerd met extreem weer als gevolg van klimaatverandering.

Flora Vano, directeur van ActionAid Vanuatu, legt uit:

Dit rapport is belangrijk omdat het duidelijk de zorgelijke toestand van de planeet laat zien en een toekomst voorspelt met steeds hevigere en frequentere klimaatrampen. Op Vanuatu hoef ik alleen maar mijn huis uit te gaan om de confronterende realiteit van een opwarmende aarde te zien.

Deze maand alleen al hebben we 2 cyclonen in een week tijd gehad. Dit is de realiteit van klimaatverandering, we zitten in een situatie van wanhoop. We willen niet horen dat we dan maar naar een ander eiland of land moeten verhuizen. Ik wil ook niet wakker worden met een nieuwe overstroming die vrouwen en meisjes in mijn gemeenschap wegvaagt.”

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen